Ruski vojni ekspert detaljno obelodanio planove, vreme i mesto napada Ukrajinaca (VIDEO)x2

donjeck napad na fabriku 500

Tokom protekle nedelje ni jedan dan u Novorusiji nije prošao bez ljudskih žrtava. Kako su izjavili u Ministarstvu odbrane Donjecke Narodne Republike, broj napada se smanjio samo 10. avgusta.

Ali već sledećeg dana napadi su nastavljeni pojačanim intezitetom. Situaciju na jugoistoku Ukrajine sve češće nazivaju eksplozivnom. Mete ukrajinske vojske nisu više samo pozicije dobrovoljaca, već i mirni kvartovi, stambeni objekti, bolnice, obdaništa.

U tom smislu, postoji mnogo razloga za priču o predstojećim ofanzivnim napadima ukrajinske vojske. I sekretar saveta za bezbednost Aleksandar Turčinov je još ranije izjavio da je Kijev spreman da pređe na vanredno stanje sa potpunom mobilizacijom i prebaci tranziciju privrede na ratne temelje.

Vojni komentator Aleksandar Aleksandrov je u studiji televizije „LifeNews“, naglasio, da po izjavama osoblja štaba DNR-a, uključujući i Eduarda Basurina, Kijev ne samo da neće da povuče svoje trupe i naoružanje sa dodirne linije, već otvoreno dovodi još teške artiljerije.

Sada je tamo skupljeno oko 430 tenkova i 830 artiljerijskog oružja. Ofanzivu oružanih snaga Ukrajine možemo da očekujemo na dva sektora. A to je sektora Jasinovataja – Gorlovke i Starognatovka – Mariupolj – Talakovka – Teljmanov. Pri čemu se poslednja linija može smatrati prioritetom oružanih snaga Ukrajine, jer se nalazi u blizini granice sa Rusijom, rekao je Aleksandar Aleksandrov.

ukrajina vojska

Međutim, ekspert misli da će napad oružanih snaga Ukrajine ipak biti po prvom sektoru.

– Oko Gorlovka se već nalazi grupa od 20 bataljona, do 800 jedinica oklopnih vozila, i oko 230 tenkova. Pri čemu je osnovna grupa u naseljenim krajevima Avdevka i Peski. I u tom pravcu se nalazi Donjeck. A to je simbolična teritorija za dobrovoljce i najukusniji zalogaj za Kijev. Dakle, na tom mestu treba očekivati napad oružanih snaga Ukrajine, izjavio je vojni ekspert.

Pored toga, stručnjak je označio datum napada ukrajinske strane.

– Prema podacima obaveštajaca Donjecke Narodne Republike, ofanziva oružanih snaga Ukrajine može da počne na dan koji je za Kijev veliki, 24. avgust, Dan nezavisnosti Ukrajine.

I za ukrajinske nacionaliste, taj datum je u rangu sa crvenim slovom. U svakom slučaju, masovni napad je samo pitanje, jedne ili dve nedelje, rekao je ekspert.

On je takođe napomenuo da je jedini način za DNR da preživi, taj da pusti na svoju teritoriju određenu grupu ukrajinskih vojnika i da ih tada prevuče na svoju stranu.
– Vrlo je verovatno da će se opet pojaviti kotlovi  u kojima će Ukrajinci biti opkoljeni kao što je bio slučaj u Debaljcevu – objasnio je ekspert.

Železničke kompozicije sa desetinama oklopnih vojnih vozila,  tenkova, cisterni i vojnicima slivaju se ka Donbasu, prenosi portal „Njuz front“.  Uz snike vojnog transporta, ovaj portal tvrdi da Ukrajinci poslednjih dana dovlače masovno snage i da na frontu imaju više oružja i ljudstva nego ikada od izbijanja sukba.

„Opšti ukrajinski napad je pitanje dana“, zaključuje portal.

(Pravda)

Share this post: