SAD dobija konklurenciju: BRIKS Banka počinje sa radom 7. jula

Ilustracija

Banka BRIKS počeće da radi 7. jula u Moskvi, izjavio je zamenik ruskog ministra finansija, Sergej Storčak.

„Pripremamo prvu sednicu upravnog odbora i očekujemo da će se ona održati 7. jula u Moskvi, i to će označiti formalno otvaranje banke“, rekao je on na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Sporazum o osnivanju banke potpisan je 15. jula 2014. godine u na samitu BRIKS u Brazilu. On predviđa da banka koju osnivaju zemlje BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) finansira infrastrukturne projekte i projekte održivog razvoja tih i drugih zemalja u razvoju.

Osnivači banke su zemlje BRIKS sa dodeljenim posebnim pravima koja neće imati drugi članovi banke. Konkretno, predsednik banke će biti biran iz jedne zemlje osnivača po principu rotacije, a ključne odluke će se donostiti većinom glasova zemalja osnivača.

Predviđen je sistem korporativnog upravljanja na tri nivoa – upravni odbor, savet direktora i predsednik. Prvi predsednik treba da bude predstavnik Indije, prvi predsednik saveta direktora – predstavnik Brazila, a prvi predsednik upravnog odbora – predstavnik Rusije.

Osnivački kapital banke je 100 milijardi dolara, proporcionalno raspoređen među učesnicama.

Sedište banke će biti u Šangaju, koji će obezbediti kancelarije i svu potrebnu opremu za rad.

(Tanjug)

Share this post: