SAD pripremaju Mars za naseljavanje ljudima

Svemir

Mars ima klimu koja nije naklonjena čoveku, ali Američka agencija za razvoj tehnologija za vojsku ima plan da transformiše planetu specijalno dizajniranim organizmima. Ukoliko naučnici budu uspešni u svojoj zamisli, čovek će moći da živi na Crvenoj planeti!

Ljudi već decenijama maštaju o odlasku na Mars, a naučnici i o njegovom naseljavanju. Ta opcija je, čini se, sada bliža nego ikada zahvaljujući planu Agencije za razvoj tehnologija za vojsku SAD (DARPA).

Ljudska noga još nije kročila na tlo Marsa i i dalje je veliko pitanje kada će se to dogoditi. Iako na toj planeti još nisu pronađeni konkretni znaci života, to nije obeshrabrilo naučnu zajednicu da pokuša da smisli način da naseli Crvenu planetu, piše portal techtimes.com.

DARPA je najavila plan koji predviđa zagrevanje i zgušnjavanje atmosfere Marsa uz pomoć fotosintetskih organizama uključujući i biljke i bakterije.

Tako bi Mars postao „druga Zemlja“, to jest planeta sa atmosferskim uslovima koji su prisutni na Zemlji.

Verovatnoća da se Crvena planeta transformiše tako još je izuzetno mala. Ipak, stručnjaci DARPA tvrde da sada napokon postoji tehnologija potrebna za transformaciju negostoljubivih područja ne samo na Zemlji, već i u svemiru.

Nakon što se tehnologija usavrši i isproba prvo na Zemlji, prelazi se na Mars.

Naravno, uvek postoji i mogućnost da plan Američke agencije nikada ne bude sproveden. Ipak, ostaje nada da će naseljavanje Marsa i pretvaranje te planete u mesto za život čoveka biti moguće.

(rts.rs)

Share this post: