Šahovska partija moćnika na teritoriji Bliskog i Srednjeg istoka

sah mat tabla sahovska

Ratovi za resurse i geopolitičke ciljeve u Siriji, Iraku, Libiji otvorili su Hantingtonovu projekciju „sukoba civilzacija“.

Interes SAD i dela zapadnog sveta je rušenje autoritarnih i diktatorskih režima kroz revolucije zvane „Arapsko proleće“. Rezultat svega toga je haos, razbijene i opljačkane države Bliskog i Srednjeg istoka. Milioni izbeglica sada traže spas u Evropi.

U svim pomenutim operacijama slamanja bliskoistočnih država Evropska unija je posredno podržala geostrategiju SAD i Velike Britanije.

Do juče grozomorna „Grčka kriza“ sada postaje banalna pred nadirućim islamom koji preti da preplavi Evropu.

Svakodnevno narasta evropska ksenofobija prema arapskom svetu. Evropske granice se brane vojskom i policijom sa psima, bodljikavom žicom, ogradama, vodenim topovima i suzavcem.

[adsenseyu4]

Uz pomoć krize u Siriji i Iraku i preko Turske, SAD održavaju svoju dominaciju. Rusija je već primila veliki broj izbeglica iz Ukrajine.

Posmatrajući izbeglički egzodus u EU, Rusija uporno podržava Bašara Al Asada kojeg i Turci i SAD žele da skinu s vlasti uz pomoć fantomske države ISIL i „kurdskog pitanja“. Na ovaj način čitav prostor Bliskog i Srednjeg istoka postaje predmet „šahovske partije“ moćnih država.

Balkan, a pre svega Srbija, Makedonija i Grčka su „kolateralne štete“ geopolitičkih igara velikih sila.

Azilanti u Preševu

 

Nema sumnje da će SAD podržati balkanske države koje treba da budu „amortizeri“ imigrantske politike, odnosno, slobodnog tranzita do moćnih država EU.

Na taj način, Balkan sve više postaje ona prva, inicijalna „domino kocka“ koja može da pokrene lavinu neobuzadnog izliva islamskog faktora u Evropsku uniju.

Zbog toga je Balkan deo američkog političkog arsenala u držanju EU pod svojim protektoratom. Naravno, u toj prljavoj političkoj igri i Balkan će pretrpeti dodatnu neželjenu islamizaciju.

(BKTV/Tomislav Kresović)

[adsenseyu1]

Share this post: