SAVET EVROPE ZABRINUT: Hiljade izbeglica zaglavljeno u Srbiji, Evropa neće da ih primi! Traži se rešenje!

život

Foto: Tanjug/AP

Nekoliko hiljada migranata i izbeglica koji su krenuli 2015. i 2016. takozvanom balkanskom rutom ka Evropi blokirano je u Srbiji s nerešenim pravnim statusom.

„Iako je Srbija usvojila istinski humanitarni pristup, primivši hiljade izbeglica i migranata, sada je neophodna strategija koja prevazilazi samo pružanje humanitarne pomoći kako bi se rešili problemi koji se odnose na njihov pravni status“, naveo je specijalni izaslanik Saveta Evrope za pitanja migranata i izbeglica Tomaš Boček.

On je u najnovijem izveštaju naveo da je neophodno pronaći trajna rešenja kako bi se garantovala njihova socijalna i ekonomska prava u slučaju eventualnog produženja boravka u zemlji.

Specijalni izaslanik je naglasio potrebu da se poboljša pristup migranata i izbeglica u postupku azila i dodao da je neophodno usvojiti mere protiv „neformalne prakse upravljanja talasom izbeglica u Mađarskoj“.

Boček je u izveštaju preporučio hitne mere za jačanje sistema nadzora za oko 1.000 dece bez pratnje, kao i obezbeđivanje adekvatnih uslova njihovog boravka kako bi se izbeglo zlostavljanje, eksploatacija i ilegalna trgovina.

Specijalni izaslanik Saveta Evrope posetio je tranzitne zone na području Segedina i Tompe u Mađarskoj, posle izmene mađarskog zakona o azilu koji je stupio na snagu početkom godine.

„Situacija azilanata u tranzitnim zonama Segedin i Tompa je zabrinjavajuća jer su oni de fakto lišeni slobode u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, navodi se u izveštaju.

Boček je kazao da su neophodne neke promene mađarskog zakona kako bi se zaštitili migranti, posebno deca.

Prema novom zakonu, deca migranti uzrasta između 14 i 18 godina bez pratioca smatraju se odraslima i na njih se ne odnose mere za zaštitu dece, uključujući dodeljivanje staratelja.

(BETA)

Share this post: