ŠEF BELE KUĆE PROVOCIRAO PREDSEDNIKA RUSIJE: Putin nije potpuno glup i on shvata da nije ‘veliki igrač’

Barack Obama

Ruski predsednik Vladimir Putin obavešten je o tome kako ga je predsednik SAD-a opisao u intervjuu časopisu Atlantik, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Putin je obavešten o glavnim izveštajima u štampi i tako je i sa intervjuom u kojem ga je Obama opisao kao „obazrivo učtivog, veoma iskrenog“, rekao je Peskov, prenosi Tass.

„Trenutno ne mogu da kažem ništa o određenoj reakciji predsednika (na Obamin intervju)“, rekao je Peskov.

Obama je u aprilskom izdanju Atlantika na sugestiju da Putina smatra neprijatnim, grubim i plahim, rekao da Putin nije posebno neprijatan.

„Istina je, zapravo, da je Putin na svim našim sastancima obazrivo učtiv, veoma iskren. Naši sastanci su kao poslovni sastanci. Nikada ga nisam čekao po dva sata kao gomilu drugih“, rekao je Obama.

Obama je rekao da Putin veruje da je njegov odnos sa SAD-om mnogo važniji nego što Amerikanci misle.

„On je stalno zainteresovan da bude viđen kao naš kolega i kao da sarađuje s nama, pošto nije potpuno glup. On shvata da je ruski položaj u svetu značajno umanjen.

I činjenica da je napao Krim ili da pokušava da podrži (sirijskog predsednika Bašara) Asada ga odednom ne čine igračem.

Nećete ga videti na nekom od tih sastanak kako pomaže u oblikovanju programa. Kad je reč o tome, nema sastanka G20 na kojem Rusi postavljaju program oko pitanja koja su važna“, rekao je Obama

Pojedini analitičari smatraju da bi se ovakva Obamina retorika, i pored par koplimenata upućenih šefu Kremlja, mogla u Moskvi protumačiti kao provokacija ili u najmanju ruku kao nesmotrena i neprimerena.

Teške reči na račun Kamerona i Sarkozija

Američki predsednik Barak Obama kritikovao je britanskog premijera Dejvida Kamerona i bivšeg predsednika Francuske Nikolu Sarkozija zbog Libije.

Obama je rekao da je Kameron bio „rastrojen“, da je Sarkozi želio da promoviše svoju zemlju tokom vojne intervencije NATO u Libiji 2011. godine.

U intervjuu za magazin „Atlantik“ Obama se nije se ustručavao da prekori dvojicu svojih najbližih saradnika govoreći o okolnostima britanske i francuske kampanje bombardovanja koja je dovela do pada režima libijskog lidera Moamera Gadafija, prenosi AFP.

Kad razmišlja o tome šta je pošlo naopako u Libiji, Obama je rekao da „ima mesta za kritiku jer je verovao da će verovatno Evropljani, imajući u vidu blizinu Libije, više voditi računa o onome što sledi“.

Ubrzo posle vojne operacije Kameron je prestao da obraća pažnju i niz drugih stvari ga je ometalo, a Sarkozi je u kampanji želeo da promoviše letove u kojima je Francuska učestvovala.

Posle pada vlade, Libija je skliznula u stanje slično anarhiji gde rivalske milicije se bore za vlast, dok DAIŠ

(Global CIR/Agencije)

Share this post: