ŠEŠELJ: Ako Legija otkrije sve o atentatu na premijera, sledi mu nagrada!

Intervju

foto: Facebook SRS

Šef radikala Vojislav Šešelj apeluje na nadležne državne organe da naprave nagodbu sa Miloradom Ulemekom Legijom, bivšim komandantom JSO osuđenim na 40 godina robije zbog ubistva Zorana Đinđića.

Šešelj kaže da Ulemeku treba oprostiti deo kazne ukoliko pristane da otkrije sve o atentatu na premijera, ali i da rasvetli druge najkrupnije zločine.

„Leks specijalis“

Lider SRS tvrdi da Ulemek mnogo toga zna i o ubistvima Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije, kao i atentatima na Vuka Draškovića u Budvi i ubistvu funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

– Legija je krupan igrač koji zna mnogo važnih stvari. Nadležni bi trebalo sa njim da naprave dogovor kako bi on postao neka vrsta svedoka-saradnika.

Uostalom, da li je važnije da do kraja istražimo ubistvo Đinđića, Stambolića i Ćuruvije ili da samo neke ljude držimo u zatvoru?!

Iako o Ulemeku mislim sve najgore, mislim da sve treba da se ispita, svaka njegova reč, a za svedočenje koje bi dovelo do rasvetljavanja zločina trebalo bi mu oprostiti deo kazne – kaže Šešelj.

Legija je u intervjuu rekao da je Đinđićev ubica samo nekoliko sati posle atentata kolima sa tablicama britanske ambasade otišao na beogradski aerodrom i neobeleženom „cesnom“ odleteo za London.

On je takođe rekao i da ima dokaze da Đinđić nije ubijen metkom istog kalibra kojim je ranjen njegov telohranitelj Veruović.

Prema Šešeljevim rečima, država treba da donese poseban zakon, takozvani „leks specijalis“, koji bi Legiji omogućio da bude pušten pre isteka pune kazne, ali samo u slučaju da potpuno sarađuje.

– U tom „leks specijalisu“ treba navesti da je rasvetljavanje zločina iz devedesetih godina najviši nacionalni interes. Ukoliko država stvarno to želi, sada je pravi trenutak.

Legija je za ubistvo Đinđića već odrobijao 12 godina, što je sasvim dovoljno jer su nekad maksimalne kazne bile 15 godina zatvora.

Ulemek može biti od jako velike pomoći državi, ako mu ponude slobodu.

Pritom, on ne može mnogo da slaže državu jer nadležni već dosta znaju, samo što do sada nisu reagovali – podvlači Šešelj, dodajući da se godinama svaka istraga svede na to „da je Milošević stajao iza ubistva“, ali da za to nema dokaza:

– Treba saslušati i policajce Rodoljuba Milovića i Spasoja Vulevića, koji su učestvovali u hapšenju i ubijanju šefova „zemunskog klana“ Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića Kuma. Oni bi tek imali šta o tome da kažu…

Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić, na drugoj strani tvrdi da Legija ne može biti ni od kakve koristi u rasvetljavanju ubistva premijera.

– Legija je pravosnažno osuđen baš za to krivično delo i nema razloga da se ponovo bavimo njim. I na suđenju je pričao slične bajke, ali nije imao nikakve dokaze.

Čovek je u zatvoru, pa pokušava sebi da pomogne, ali to su sve udbaške priče i spinovi bez uporišta u realnosti – naglašava Danilović.

(Informer)

Share this post: