ŠEŠELJ: Bitno da je potvrđeno da je „Oluja“ zločin!

seselj vojislav konferencija radikal

Predsednik Srpske radikalne stranke, haški optuženik Vojislav Šešelj, ocenio je kao kompromisnu presudu Međunarodnog suda pravde, koji je odbio u celosti tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid.

Za Srbe je da je odbačena tužba za genocid pripisan srpskoj strani i što je Međunarodni sud pravde potvrdio da je akcija Oluja predstavljala zločin, izjavio je juče predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj.

On je na konferenciji za novinare presudu Međunarodnog suda pravde, koji je u celosti odbio tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije, ocenio kao kompromisnu, saopšteno je iz SRS.

„Mi smo se pribojavali da bi taj sud, koji je potpuno pod uticajem Amerikanaca, Engleza i ostalih zapadnih sila, mogao da presudi na štetu Srbije“, rekao je Šešelj.

Prema n jegovim rečima, Srbija bi sada trebalo da istakne u prvi plan da je Oluja bila zločin protiv čovečnosti, u koji je bio umešan celi hrvatski državni vrh.

SRS smatra i da bi „Srbija trebalo da krene u kontraofanzivu i da svuda po međunarodnim institucijama žigoše taj veliki zločin protiv čovečnosti koji je izvršen nad srpskim narodom Republike Srpske Krajine“, dodao je on.

Šešelj je istakao da je najvažnije za Srbiju da je odbačena tužba za genocid, ali i to što je potvrđeno da je akcija „Oluja“ zločin.

Srbija bi sada, prema njegovom mišljenju, trebalo da stavi u prvi plan da je „Oluja“ bila zločin protiv čovečnosti i da „krene u kontraofanzivu i žigoše u međunarodnim institucijama taj veliki zločin“.

„Moramo se uhvatiti činjenice da je dokazano da je Hrvatska izvršila kolektivni zločin“, ukazao je Šešelj.

MSP u Hagu odbio je u utorak u celosti tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid, čime je okončan spor između dve zemlje koji je trajao duže od 15 godina.

(RTS)

Share this post: