ŠEŠELJ U SKUPŠTINI: „Otkrio sam sve o ubistvu Đinđića, na redu je policija!“

seselj-skupstina

Predsednik SRS Vojislav Šešelj apelovao je u Skupštini Srbije da se razreše ubistva premijera Zorana Đinđića i dvojice gardista u Topčideru.

“Mi smo raskrinkali ulogu Nebojše Čovića i dokumentovali njegovo učešće u zaveri u kojoj je ubijen Đinđić, a MUP ništa ne preuzima. Celom dosmanlijskom režimu je jasna uloga Čovića, neki su o tome i pisali, a sada imamo neoborive dokaze o njegovoj ulozi u tome.

Ako može građanska inicijativa i novinarska hrabrost u slučaju Kurira da doprinese, onda mora i MUP da da svoj doprinos. Krajnje je vreme da se stavi tačka na taj slučaj, da se ne bi vukao kao slučaj Kenedi.

Nije valjda toliko značajna uloga Čovića u Crvenoj zvezdi da bi ga to oslobodilo krivice, a tako ispade, da je režim imao poverenje u njega i da ga ubaci u Zvezdu da reši probleme“, rekao je Šešelj.

Potom se osvrnuo i na slučaj “Topčider“.

“Ovde je pomak postignut. Očigledno je da je Vuk Jeremić učestvovao u zataškavanju, ali mu je uloga mogla biti minimalna jer je on služio vojni rok kao civil u kabinetu Borisa Tadića. Nema sumnje da je umešan, ali mu uloga nije najvažnija.

Tu je najvažnija uloga Borisa Tadića i monstruma Mikija Rakića, koji je žario i palio Srbijom.

Znam da ima zasluge za formiranje napredne stranke, ali je mrtav i ne morate da mu se zahvaljujete više. Razjasnite njegovu ulogu, ona se može razjasniti, a ne može dok se ne sasluša Tadić. A šta se čeka?

Saslušava se Jeremić koji je kao vojnik civilne službe pridodat kabinetu Tadića, on je mogao samo njegove naloga da izvršava, a ne samostalno da donosi odluke“, zaključio je Šešelj.

Šešeljevo izlaganje dolazi u trenutku kada se u jednom beogradskom listu ime Nebojše Čovića dovodi u vezu sa ubistvom Đinđića.

Jerkov o Vučićevoj ljutnji, Tepić o Vulinu i Sajmu nacionalnih manjina

Demokratska stranka je pitala premijera Vučića u čije ime se naljutio i otišao iz Brisela, te da li je strategija “durenja” ozbiljna državna strategija.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je da ta stranka smatra da se Vučić neodgovorno, neozbiljno i na neprihvatljiv način odnosi prema strateškom opredeljenju Srbije da postane član EU.

“Da li Srbija ima neku drugu strategiju osim strategije durenja kao deca u osnovnoj školi – naljutiću se pa ću otići kući i zašto javnost treba da čeka do 18 sati da čuje šta će reći”, upitala je Jerkov povodom jučerašnjeg odlaska premijera Srbije iz Brisela, zbog toga što EU nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26.

Ona je pitala da li je premijer stavio potrebe svoje predizborne kampanje iznad potreba građana, te da li smo prvi put juče čuli za problem u Briselu i da li je Hrvatska jedina zemlja koja je blokirala otvaranje poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje.

Jerkov kaže da je DS zabrinuta za evropske integracije Srbije, te pita premijera da li je taj problem Srbija mogla da spreči i kakav je plan za rešavanje pitanja obrazovanja na jezicima nacionalnih manjijna.

Upitala je i kako će se ponašati ministarka Jadranka Joksimović koja je ostala u Briselu i da li će da “se zahvali” i kaže da evropske integracije više nisu naše opredeljenje.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je da li premijer “sme” osoblju ruskog Humanitarnog centra u Nišu da dodeli diplomatski imunitet ili je “ucenjen pa mora da ispunjava naloge Brisela”, te da li je predsednik vlade planira da uvede Srbiju u NATO.

Poslanica LSV Marinika Tepić pitala je ministra za rad Aleksandra Vulina u kom svojstvu je u subotu otvorio prvi Sajam posvećen nacionalnim manjinama koje žive u Srbiji i odakle mu podaci koje je izneo na sajmu “Mozaik Srbije” kada je govorio o informisanju na jezicima nacionalni manjina.

Tepić je tražila od Vulina da kaže, pošto je izneo te podatke, svih 118 štampanih medija na jezicima nacionalnih manjina, te da saopšti koja su to 76 televizijska kanala i koje 103 radio stanice u Srbiji koje emituju program na jezicima nacionalnih manjina.

Poslanik SNS Žarko Mićin pitao je poslanika DS Radoslava Milojičića odakle mu hrabrost da kritikuje čelnike Novog Sada, grada koji je evropska prestonica kulture i mladih, kada je posle njegovog rukovođenja opštinom Smederevska Palanka, ta opština ostala najzaduženija u Srbiji.

Posle pitanja poslanici su počeli raspravu o izmenama zakona iz oblasti poljoprivrede.

(b92.net)

Share this post: