Setimo se kolumne Hrvatice Vedrane Rudan posle „Šarli Ebdoa“

Kolumna

Hrvatska književnica Vedrana Rudan  se u svom blogu osvrnula na masakr u Parizu i na način kako se vest prenela i doživela u svetu. 

Njen tekst prenosimo vam u celosti:

„Život u svetu u kome živimo normalnom je čoveku nepodnošljiv. Ogavna, licemerna interpretacija istine širi se Kuglom poput ebole.

Nemačkom trenutno stupaju članovi pokreta “Domoljubni Evropljani protiv islamizacije Zapada.” Skraćeno PEGIDA. To je skupina ljudi koju podržava jedan od osam Nemaca.

Krenulo je od Drezdena pa prema Kelnu. Nema nikakve sumnje da će “Domoljubni Evropljani” odomoljubiti čitavu Evropu iako se na njih u domovini Hitlera puca iz moćnog oružja.

Kad su marširali Drezdenom pogasila su se svetla operske kuće Zemper. Ni u Kelnu nisu bolje prošli. Slavna Katedrala ostala je u mraku.

Da nije tragikomično bilo bi komično. Nemačka otkriva svoje pravo lice. Ona je ksenofobična zemlja puna mržnje prema drugačijima. Treba li bacati drvlje i kamenje na Nemačku koja se ipak gašenjem svetla bori protiv mržnje?

Što reći o Francuskoj u kojoj se telo male Romkinje pokopalo na groblju tek kad je to postalo brejkingnjuz? Da priča o mrtvoj romskoj devojčici nije postala “hit” njeno bi telešce bilo bačeno u smeće gde već leži ko zna koliko mrtvih francuskih cigana.

Ne tako davno čitali smo kako Italijani sa autobusa skidaju “cigane”, ovi navodnici su zaista sprdačina, ali aj da budem pristojna, pa su ih deportirali u nepoznato.

O mržnji koju svaki “civilizovani” Evropljanin, o Amerima bolje ne govoriti, oseća prema “islamizaciji” sve je poznato. “Islamisti” su teroristi. U Iraku zato jer nisu imali atomsku bombu, ali su je mogli imati.

U Iranu zato jer imaju atomsku bombu. U Pakistanu. U Libiji. U Tunisu. U Siriji. U Avganistanu…

Kako se islamizirala i ciganizirala Evropa nije posve jasno, ali jeste kako se demokratizuju islamske zemlje. Bespilotnim letelicama, ubijanjem stotina hiljada dece, ubijanjem njihovih vođa, zgražanjem zapadnih medija nad sastavljanjem sa crnom zemljom jedne škole u Pakistanu.

Trebalo bi svi da znamo koliko je tom prilikom poginulo dece, ja sam taj broj zaboravila. Niko od zapadnih novinara ne spominje koliko desetaka hiljada škola su sa “terorističkom” zemljom sastavili američki i evropski “domoljubi” dok su islamske zemlje oslobađali od “terorista” s naglaskom na oslobađanju od nafte.

Evropski, američki, izraelski i ostali “domoljubi”, ko bi ih sve nabrojio, koji nam već decenijama prodaju tezu kako će nam islamisti teroristi doći glave probudili su u Nemačkoj i Francuskoj čudovište koje iz glava Nemaca i Francuza nikad i nije izašlo.

Mržnja prema drugima i drugačijima ono je što svaka nacija u sebi čuva kao zenicu oka svog. Moderni svet odavno se podelio na naciće koji se danas zovu “domoljubi” i židove koji se danas zovu “islamisti”.

Mogu li ja koja iz dna duše mrzim svaku mržnju i manipulaciju biti sretna jer su, dok su nemačkim ulicama marširale spodobe pune zla, bila ugašena svetla na jednoj katedrali i jednoj operi?

Zašto nas zajebavaju? Da Ameri, da Evropljani, da Izrael, da su svi oni u rat protiv islama krenuli gašenjem svetla danas ne bi Nemačka ulazila u mrak.

Pitam se pitam, ako godinama širom sveta ubijaš tuđu decu, starce, žene, rušiš im domove, moriš ih glađu i žeđu, uništavaš im sva ljudska prava, zašto se čudiš kad smrt dođe po tvoje dete?

„Islamizacija Zapada“, floskula i alibi za zločince kojima još nije dovoljno islamske i ciganske krvi, nije zakucala na vrata Zapada. Ili bar ne onako kako to mi „zapadnjaci“ zaslužujemo.

Možda još imamo vremena, možda još nije kasno? Evropa bi morala upaliti sva svetla i pogledati se u ogledalo. U nemu će videti Hitlera kako se zadovoljno smeši: „Domoljubi moji, a gde bi meni bio kraj da sam imao televiziju, internet, bespilotne letelice, ebolu…“

Gde bi mu bio kraj? Kome to Nemci, kome to Zapad prodaje foru da je Hitler mrtav?“

Kolumna je objavljena 7. januara 2015, na dan masakra u redakciji Šarli Ebdo u Parizu, ali je aktuelna i danas, nakon novog krvoprolića.

(rudan.info)

Share this post: