Sirija pre 5 godina imala je sve što od nje danas traže, osim terorizma, izbeglica, nesreće i bede!

sirija

Sirija je već pre pet godina imala sve što od nje danas traže, imala je sve osim terorizma, izbeglica, nesreće i bede!

Ministri inostranih poslova 17 zemalja, kao i predstavnici Evropske Unije i Ujedinjenih Nacija dogovorili su na sastanka u Beču političko rešenje za sirijsku krizu.

U zajedničkom saopštenju izdatom nakon sastanka kaže se sledeće:

Na sastanku u Beču, 30. oktobra 2015. Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Velika Britanija, Egipat, EU, Francuska, Nemačka, Iran, Irak, Italija, Jordan, Liban, Oman, Katar, Saudijska Arabija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ujedinjene nacije okupili su se kako bi razgovarali o teškoj situaciju u Siriji i kako da privedu kraju nasilje u najkraćem mogućem roku.

Učesnici su imali iskren i konstruktivan razgovor, koji pokriva glavna pitanja. Oni su postigli uzajamno razumijevanje o sledećem:

1. Jedinstvo i celovitost Sirije, nezavisnost, teritorijalni integritet, i sekularni karakter su fundamentalni.

2. Državne institucije će ostati netaknute.

3. Prava svih Sirijaca, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, moraju biti zaštićena.

4. Neophodno je da se ubrzaju diplomatski napori da se okonča rat.

5. Pristup humanitarnim organizacijama će biti osiguran na celoj teritoriji Sirije, a učesnici će povećati podršku interno raseljenim licima, izbeglicama i zemljama koje ih zbrinjavaju.

6. Teroristička DAEŠ država mora biti poražena.

7. U skladu sa Ženevskom konferencijom 2012. i Rezolucijom 2118 Veća sigurnosti UN-a, učesnici su pozvali UN da sazove predstavnike Vlade Sirije i sirijske opozicije za politički proces, koji će voditi ka kredibilnom, inkluzivnom, ne-sektaškom upravljanju, novom ustavu i izborima.

Ovi izbori se moraju održati pod nadzorom UN-a uz najviše međunarodne standarde transparentnosti i odgovornosti. Moraju biti fer i slobodni, sa pravom svih Sirijaca, uključujući i one iz dijaspore, da učestvuju.

8. Ovaj politički proces će biti vođen Sirijcima, i sirijski narod će odlučiti budućnost Sirije.

9. Učesnici će zajedno sa Ujedinjenim Nacijama istraživati načine za implementaciju prekida vatre (između vlade i opozicije) širom zemlje, koji će stupiti na snagu paralelno sa ovim obnovljenim političkim procesom.

Učesnici će provesti naredne dane radeći na tome da smanje preostale oblasti neslaganja, i sarađujući na područjima slaganja. Ministri će se sastati u roku od dve nedelje da nastave ovu diskusiju.

Predstavnici Vlade Sirije i opozicije nisu prisustvovali sastanku.

Cinizam bez granica

Dakle, nakon što su pet godina ili samo gledali ili pak pomagali razaranje Sirije, izuzevši par gore navedenih država (Rusija, Iran, Liban, Irak) koje su stajale uz Siriju, odlučili su sesti za sto i dogovoriti budućnost Sirije.

A Siriji od prije pet godina se smiešila svetla budućnost, sa stabilnom ekonomijom, 0 dolara duga prema MMF-u, sekularnim političkim uređenjem i politikom koja nije forsirala konflikte.

Sirija koja je poštovala prava svih njenih građana, u kojoj su mogli naći utočište i Kurdi i Palestinci, i Libanci i Turci. Sirija koja nikada nije potpisala mirovni sporazum sa Izraelskim režimom, koja nije šutjela kada su vršene invazije na Afganistan i Irak, takva Sirija je bila prijatelj čovečanstva.

Ta Arapska Republika Sirija imala je i jedinstvo i celovitost, nezavisnost je imala, teritorijalni integritet pa i sekularni karakter.

Imala je Sirija još prije pet godina i državne institucije, pa još i ustavom zagarantirana prava svim nacijama i religijskim skupinama.

Ta nekadašnja Sirija je zbrinjavala izbeglice koje su bježale pred izraelskim i turskim terorom i nudila svaku pomoć humanitarnim organizacijama koje su pomagale unesrećenim masama ljudi.

Otkad je utemeljenja bila je protiv terorizma i bilo kakvog zla, a imala je i izbore, te je sirijski narod bez međunarodnog tutorstva birao svoje predstavnike u vlasti. I sve je imala Sirija još prije pet godina.

Nova prava rezervisana za Sirijce: Pravo na izbeglištvo, pravo na bedu, pravo na nesreću…

Od navedenih tačaka, koje ste dogovorili, Sirija nije imala jedino DAEŠ i druge terorističke skupine, koje ste uvezli u Siriju i kao razularene zveri ih pustili da pet godina žare i pale, raseljavaju i ubijaju rušeći tako i posljednju nadu da će Sirija biti ono što je nekad bila.

A sad ste se kao dogovorili da svi ti teroristi prijeđu iz četnika u partizane, iz koljača u miroljubive ljude, iz mišijih rupa u skupštinske fotelje.

Lijepo ste to odradili, od jedne solidno razvijene države, koja je brinula o svojim stanovnicima, napravili ste more ruševina, koje su najbolji svedoci vaše demokratije i brige za ljudska prava.

A milionima Sirijaca ste dali pravo da žive kao izbeglice pod šatorima i mostovima u Turskoj, ili pak da se potucaju po kojekakvim imigracionim centrima širom Evrope.

Dali ste pravo njihovoj djeci da kao, „deca migranata“ žive u getima zapadne Evrope, iskompleksirana, siromašna, bez ikakve mogućnosti napretka – dali ste im pravo da budu delikventi ili budući teroristi, koji će za vas ratovati u bilo kojem delu sveta, kad ustreba.

A da biste dali Sirijcima to njihovo neotuđivo pravo da budu nesrećni, prethodno ste legalizovali terorizam i ubijanje, te na rang pop zvezda uzdigli najveće krvoloke današnjice.

Valjda će Sirija uspeti preživeti i ovih devet tačaka, kao što je uspela preživeti uvođenje demokratije i ljudskih prava. U suprotnom čovečanstvo će biti poraženo.

(Za Global CIR Alen Kalender)

Share this post: