Skandal: Amerikanci špijunirali 3 francuska predsednika?!

Ilustracija

Šef francuske diplomatije Loren Fabijus pozvao je ambasadora SAD u Parizu Džej Hartli da objasni izveštaje Vikiliksa da je Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) špijunirala trojicu predsednika Francuske, saznaje Rojters iz diplomatskih izvora, prenosi Raša tudej.

Predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je danas da je navodno američko špijuniranje francuskih predsednika neprihvatljivo.

„Francuska neće tolerisati poteze koje ugrožavaju njenu bezbednost i zaštitu njenih interesa“, navodi se u saopštenju iz Olandovog kabineta, prenosi Rojters. Američke vlasti su se obavezale i te obaveze moraju striktno da se poštuju, navedeno je u saopštenju, povodom obećanja SAD s kraja 2013. da neće špijunirati francuske lidere.

Oland je danas održao hitan sastanak sa Svetom za bezbednost Francuske povodom izveštaja Vikiliksa o tome da je SAD špijunirala tri francuska predsednika.

Vikiliks je otkrio, a francuska štampa prenela da su američke bezbednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsednika Fransoa Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

SAD su špijunirale i Nikolu Sarkozija i Žaka Širaka (Foto: Reuters) SAD su špijunirale i Nikolu Sarkozija i Žaka Širaka (Foto: Reuters)

 

Špijuniranje francuskih predsednika obavljeno je u periodu od 2006. do 2012. godine, preneo je francuski list Liberasion“ List se poziva na dokumenta koja su vođena kao „najveća tajna“ i među njima je pet izveštaja američke Nacionalne bezbednosne agencije koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.

Kako prenosi AFP, NSA je špijunirala Olanda samo nekoliko dana pošto je stupio na dužnost 2012.

Angela Merkel i Fransoa Oland: Njihov tajni sastanak samo nekoliko dana po Olandovom stupanju na dužnost prvi je prisluškivan (Foto: Reuters) Angela Merkel i Fransoa Oland: Njihov tajni sastanak samo nekoliko dana po Olandovom stupanju na dužnost prvi je prisluškivan (Foto: Reuters)

 

Vikiliks je objavio izveštaj NSA od 22. maja 2012., samo nekoliko dana pošto je Oland stupio na dužnost, da je francuski lider „odobrio održavanje tajnog sastanka u Parizu da bi razgovarali o krizi evrozone, posebno o posledicama grčkog izlaska iz evrozone“, prenela je agencija AFP. U izveštaju se takođe navodi kako je Oland posle tadašnjeg razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ocenio da je „ona digla ruke od Grčke i nije bila voljna da popusti“.

„Ovo je učinilo Olanda veoma zabrinutim za Grčku i grčki narod koji bi mogao da reaguje glasajući za ekstremističke partije“, navodi se u istom obelodanjenom dokumentu Vikiliksa. U istom dokumentu se navodi da je francuski predsednik iza leđa Merkelove zakazao sastanak u Parizu sa pripadnicima nemačkih socijaldemokrata – tadašnje glavne nemačke opozicione partije.

AFP navodi da iako tada javnost nije znala o prisluškivanju Olanda, francuski predsednik je tokom posete Vašingtona u februaru 2014. rekao da su „dva saveznika rešila svoje razlike oko američkog digitalnog prisluškivanja“.

„Uzajamno poverenje je obnovljeno“, izjavio je tada Oland.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da Oland nije bio meta prisluškivanja, a portparol francuske vlade Stefan le Fol je kazao da ovo otkriće neće izazvati krizu u francusko-američkim odnosima.

(Kurir)

Share this post: