Skandal: U udžbeniku istorije za 6. razred piše da su Albanci starosedeoci Balkana od kojih su Srbi oteli zemlju?!

Ko je bio prvi?

Današnja štampa kao skandal prenosi informaciju da udžbenik iz istorije za šesti razred osnovne škole uči decu da su Albanci starosedeoci Balkana od kojih su Srbi oteli zemlju.

Frapantni detalji navodne srpske srednjovekovne istorije u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva delo su autora Radeta Mihaljčića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji i redovnog člana Akademije i umetnosti Republike Srpske, pišu “Naše novine”.

Mihaljčić ističe i da su doseljeni Sloveni, među kojima i Srbi, primili od Albanaca običaje i kulturu, kao i da im je, svojevremeno Stefan Nemanja preoteo krajeve severne Albanije.

– Starosedeoci Albanci vode poreklo od Ilira, romanizovanih u manjoj meri, i oni su jedini sačuvali jezik, običaje i druga narodna obeležja. S njima su se mešali Sloveni, Grci i drugi narodi i vremenom se sa njima stopili – piše izmešu ostalog u pomenutom udžbeniku.

U odeljku koji se bavi osmanlijskim osvajanjima, autor ponovo pominje Albance kao oštećenu stranu.

– Posle Maričke i Kosovske bitke, Turci su nastavili sa osvajanjima i vremenom sve više ugrožavali albanske oblasti – tvrdi autor.

Istoričar Jovan Deretić kaže da se što pre mora stati na put ovom prekrajanju istorije i predstavljanju Srba kao okupatora zemlje koja im oduvek pripada.

– U tom udžbeniku piše da su Sloveni došli na Kosovo i Metohiju i tamo zatekli Ilire, koji su današnji Albanci, pa im oteli kuće i njive, te su oni zato bili prinuđeni da idu u planine i čuvaju stoku. To je nečuveno! Oko ove knjige je bilo mnogo polemike, a poseban skandal je što je te navode odobrilo Ministarstvo prosvete, a štampao Zavod za udžbenike. Možemo mi da mislimo šta god hoćemo, ali gore od ovoga nema. Čemu to uče našu decu? – ogorčen je Deretić.

S njim je saglasan i istoričar Vuk Mišić, koji dodaje da su svetski stručnjaci u svojim delima više puta demantovali ono što mi i dalje učimo u osnovnoj školi.

– Nemački lingvista i akademik Gustav Vajgand još je u 19. veku dokazao da Albanci nisu Iliri, već indoevropskog porekla. Štaviše i mnogi albanski istoričari potvrđuju ovu tezu – kaže Mišić.

Sa druge strane, autor udžbenika Mihaljčić za “Naše novine” ističe da stoji iza svih navoda i da su oni rezultat dugogodišnjeg istraživanja.

– Ono što ja mogu svojim imenom i prezimenom da garantujem, jeste da u knjizi nema apsolutno nijedne greške.

Sve je to rezultat ozbiljnog istraživanja tokom kojeg sam imao pomoć svojih studenata i kolega – kaže Mihaljčić.

(Telegraf.rs, Naše novine)

Share this post: