SNP: Hitno podneti tužbu protiv Hrvatske za genocid!

nenad popovic snp konferencija skupstina

Palamentarna SNP Nenada Popovića zahteva hitno pokretanje tužbe pred međunarodnim i domaćim pravosuđem za genocid protiv Hrvatske.

Kako navode, Hrvatska je “nesporna naslednica NDH i najmlađa članica EU”.

U saopštenju SNP, koja je u parlament ušla na listi SNS, navodi se da ta stranka to traži na dan kada je pre 75 godina ministar unutrašnjih poslova ustaške NDH Andrija Artuković potpisao „Provedbenu naredbu o ustrojstvu i poslovanju Ravnateljstva za javni red i sigurnost (RAVSIGUR)“, koja je bila „pravni osnov“ za stavljanje van zakona oko dva miliona Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma.

Poznato je, navodi se u saopštenju, da zločin genocida nikada ne zastareva, te da je istrebljenje nehrvatskog življa na teritoriji NDH bio planski sistematski projektovan i realizovan poduhvat, što pokazuju i samo nazivi prvih pravnih akata koje je, u proleće 1941. godine donela ustaška vlast.

Reč je, dodaje se, o „Zakonskoj odredbi o rasnoj pripadnosti; Zakonskoj odredbi o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda;

Naredbi o ustrojstvu i radu rasnopolitičkog povjerenstva;

Naredbi o utvrđivanju rasne pripadnosti državnih i samoupravnih službenika i vršitelja slobodnih akademskih zvanja;

Naredbi o zaposlenju ženskih osoba u nearijskim kućanstvima“.

Na drugoj strani, stoji u saopštenju, usvojena, recimo, privilegovana „Zakonska odredba o privremenom pravnom položaju nemačke narodne skupine u NDH“.

Poglavnik ustaško-fašističke NDH, koja je istrebila gotovo milion Srba, Ante Pavelić, umro je 10 godina posle rata, u bezbednom egzilu na Zapadu, a ime Pavelićevog ideologa i uzora, „oca hrvatske nacije“ Ante Starčevića, autora čuvene rečenice „Srbe valja tretirati, dakle, kao životinje“ – danas krasi trgove gradova diljem „evropske Hrvatske“.

Da se, posle Drugog svetskog rata, Hrvatskoj sudilo za počinjeni genocid, taj se genocid ne bi ponovio početkom devedesetih, i ne bi i najnoviji epilog bio tragičan po srpski narod: prema popisu stanovništva iz 1991, u RH je živelo 600.000, a deceniju kasnije samo 200.000 Srba, podseća SNP.

(TANJUG)

Share this post: