ŠOKANTAN GOVOR na Gazimestanu vladike Atanasija Jevtića! (VIDEO)

Penzionisani episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić juče je na Gazimestanu kritikovao predsednika Aleksandra Vučića, i to zbog toga što je predložio Anu Brnabić za premijera.

Zamerio je jer je u pitanju, kako je rekao, „nerotkinja“ i „antirotkinja, koja je protiv srpske dece“

Sve ovo Atanasije Jevtić izrekao je posle parastosa koji je patrijarh Irinej služio stradalim kosovskim junacima u Kosovskoj bici 1389. godine.

On je i ranije kritikovao Vučića, a ovaj put je iskoristio i centralni vidovdanski događaj na KiM da iskaže svoj stav.

– Opšti je zaključak da je Srbiju zahvatio defetizam, plaše se ne znam čega. U školama su zločini, čemu učimo decu? I ono malo što imamo dece, hoće pustahije da oduzmu i to, i pravo na rađanje dece.

Izdajnici ne poštuju ljudski rod, već nam nameću one koji ne rađaju decu i ne samo nerotkinje, već i antirotkinje, koji su protiv srpske dece – rekao je Jevtić.

Među prisutnima su bili i crkveni velikodostojnici, episkop raško-prizrenski Teodosije i patrijarh Irinej.

– Na Gazimestanu je bio i sin predsednika Srbije Danilo Vučić, koji već pet godina ide na Kosovo na Vidovdan.

Dok je Atanasije govorio, crkveni velikodostojnici su ćutali, ali su se posle izvinjavali i rekli da ništa od onoga što je izgovorio nije stav Srpske pravoslavne crkve – priča naš izvor.

Naš sagovornik dodaje i da nije bilo predviđeno da penzionisani vladika Atanasije govori.

– Aplaudirali su mu samo pripadnici pokreta „Obraz“ – prepričava naš izvor.

Parastosu su, pored više stotina vernika, prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom.

Inače, penzionisani vladika Atanasije izazvao je skandal i 2013. na mitingu Srba sa Kosova. Tada je Atanasije rekao da „premijer govori o realnoj politici i ne zanima ga nebeska Srbija“.

„Tako je govorio i Zoran Đinđić i svi znamo kako je završio“, a od ove izjave se posle ogradio patrijarh Irinej.

Đurić: Neprimereno vređanje

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je „neprimereno doći kolima iz Beograda na pola dana na Kosmet, da bi se vređao onaj koga narod voli i koji se za svoj narod bori“.

– Za mandata Vučićeve vlade obnovljeno je 15 svetinja na KiM, pomagano je opstanku Srba u svakom najudaljenijem delu pokrajine, štićeni su nacionalni interesi, što je i rezultiralo podrškom od 80,5 odsto građana KiM koji su upravo u Vučiću prepoznali iskrenog i srčanog borca za njihov opstanak i prava – ocenio je Đurić.

Pogledajte video:


(Fond strateške kulture, Blic)

Share this post: