ŠOKANTNO OTKRIĆE! Evo zašto je Hrvatska blokirala Srbiju!

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović -Foto: tanjug

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović -Foto: tanjug

Hrvatska je u ponedelјak blokirala otvaranje poglavlјa 26 sa Srbijom, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje.

Zbog ucena Zagreba, premijer Aleksandar Vučić je odlučio da u utorak ne prisustvuje Međuvladinoj konferenciji u Briselu, na kojoj bi trebalo da budu otvoreni pregovori o još dve oblasti.

Svoju odluku da se vraća u Beograd Vučić je saopštio novinarima posle razgovora u ponedelјak uveče s visokom predstavnicom EU za spolјnu politiku Federikom Mogerini.

– Imali smo veoma težak, otvoren i iskren razgovor. Nisam krio nezadovolјstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalјa članica, posebno Republike Hrvatske.

Ali, pošto sam odgovoran čovek i moj je posao da brinem o budućnosti Srbije, a ne da se ponašam kao neki drugi u našem regionu, večeras neću davati nikakve dodatne izjave – poručio je Vučić i istovremeno izrazio zahvalnost Mogerinijevoj na ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji.

Premijer je istakao da, iako je za utorak planirao mnogo sastanaka i bilateralnih razgovora, srpska delegacija se još u ponedelјak veče odmah vratila u Beograd, s izuzetkom ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, koja mora da prisustvuje razgovorima oko sprovođenja u delo SSP.

Nešto ranije, tokom dana, kada je postalo jasno da će Hrvati blokirati poglavlјe 26, Vučić je najavio mogućnost odlaska iz Brisela.

– Srbiji je dosta hrvatskog iživlјavanja. A od danas ćemo drugačije reagovati – poručio je premijer.

Epilog s hrvatskom blokadom nagoveštavan je tokom čitavog dana, jer se u Briselu, na Radnoj grupi za proširenje (Koela), lomilo koliko će poglavlјa EU otvoriti sa Srbijom.

Uprkos jasnim porukama iz vodećih zemalјa Unije, a pre svih Nemačke, da je naša zemlјa spremna da otvori tri oblasti, Zagreb nije odustajao od blokade, pa je krajem dana plasirana vest da možemo da računamo na samo dva poglavlјa – 5 (javne nabavke) i 25 (nauka i istraživanje).

Prema našim informacijama, Hrvatska je jedina isticala da Beograd nije spreman za pregovore, insistirajući, u domenu kulture, na povratku umetničkih vrednosti. Konkretno, traže da se ikone i kulturno blago koje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrate u privremene depoe u Hrvatsku.

U vezi s obrazovanjem, zahtevaju bolјe udžbenike i nastavu na hrvatskom jeziku za svoju manjinu.

Vest o blokadi iz Hrvatske zatekla je šefa diplomatije Ivicu Dačića na konferenciji za novinare sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, a na kojoj je, inače, bilo reči o cinizmu i dvostrukim aršinima EU.

– Nisam iznenađen. Ako dođemo u situaciju da Hrvatska odlučuje o našem prijemu u EU, iznenada će mi pasti interesovanje za evropske integracije. Brisel bi više pažnje trebalo da obrati na ono što se dešava u Hrvatskoj.

Naš dobro obavešteni izvor ističe da su na sastanku Koele, osim Hrvatske, svi bili „za“, a od ranijih zahteva odustale su Rumunija i Bugarska. Došlo je do pat-pozicije, posle čega je odlučio da interveniše predstavnik Slovačke, zemlјe koja trenutno predsedava EU i kojoj je, takođe, bilo stalo da na dnevni red bude uvršteno i poglavlјe 26.

Svoj formalni pristanak o oblasti 25 u ponedelјak pre podne treba da daju ambasadori zemalјa članica, i već je poznato da u tom smislu neće biti prepreka.

– Ovo je, već, pomalo, zaista, zabrinjavajuća praksa koja dolazi od naših komšija iz Hrvatske. Mi, u svakom slučaju, radimo zbog sebe i nećemo posustati na evropskom putu – istakla je resorni ministar Jadranka Joksimović.

(Beograd.in)

Share this post: