Sramna izjava načelnika SREBRENICE: Nadam se da VUČIĆ nije mislio da će se donacijom pretplatiti za ulazak u Memorijalni centar!

Načelnik Srebrenice

foto: Tanjug

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je danas da su donaciju od Srbije za Srebrenicu dobili svi narodi, a ne samo Bošnjaci, dodavši da se nada da srpski premijer Aleksandar Vučić nije mislio da se donacijom pretplati na ulazak u Memorijalni centar.

„Nadam se da (premijer Srbije) Aleksandar Vučić nije mislio da će se donacijom pretplatiti za ulazak u Memorijalni centar. Donaciju od Srbije je dobila Srebrenica i svi njeni građani, dakle i Srbi i Bošnjaci. Dom zdravlja i obdanište, koji su dobili deo donacije, nisu ustanove samo jednog naroda. Ako malo bolje pogledate infrastrukturne investicije, videćete da je većina njih realizovana u selima sa srpskim stanovništvom“, rekao je Duraković.

On je istakao da mu „uvredljivo deluju izjave srbijanskih zvaničnika očigledno uverenih da su Bošnjaci spremni istinu o genocidu prodati za pet miliona evra„.

Prošlogodišnji napad na Vučića u Potočarima (Foto: Beta)Prošlogodišnji napad na Vučića u Potočarima (foto: Beta)

 

„Da budem sasvim jasan, ni pet, ni 50, ni 500 miliona evra ne bi promenilo naš stav. Neke stvari jednostavno nisu na prodaju“, dodao je Duraković. Nakon što je Organizacioni odbor za komemoraciju srebreničkim žrtvama zauzeo stav da je vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji u Potočarima, Duraković nije želeo da konkretno odgovori na pitanje da li je zbog toga spreman vratiti donaciju od pet miliona evra koju je Srbija dala Srebrenici.

„Pomoć građanima Srebrenice, pomoć namenjena i Srbima i Bošnjacima, nije kupovina prava na negiranje genocida. Uveren sam da se sa ovim mojim stavom slažu i sprski političari, te da nemaju nikakve namere da svojim sunarodnicima iz Srebrenice oduzmu most, puteve ili novo obdanište“, kazao je on.

Duraković je podsetio da je stav Organizacionog odbora da na komemoraciji u Potočarima nije poželjan niko ko negira sudski priznate činjenice o genocidu u Srebrenici.

„Državni vrh Srbije je i te kako poželjan na komemoraciji, no pre toga morao bi da javno prizna da je u julu 1995. godine Vojska RS u Srebrenici počinila genocid“, kazao je načelnik Srebrenice.

Prema njegovim rečima, bez toga dolazak bilo koga u Potočare jednostavno nema smisla.

Duraković je dodao da ne može da „ne može da shvati nečiju želju da prisustvuje obeležavanju nečega što se prema njemu nije dogodilo, niti može da razume pobunu srpskih političara koji smatraju odluku Organizacionog odbora nepravednom“.

(Beta)

Share this post: