Srbi danas slave Mitrovdan: Neke stvari na ovaj dan ne bi trebali da radite

Mitrovdan

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog Dimitrija Solunskog, praznik koji je poznat kao Mitrovdan.

Mitrovdan je ubeležen crvenim slovom u kalendar SPC, ali danas nije obavezan post.

Narodni običaj nalaže da se danas ostane kod kuće. Veruje se da onaj ko danas ne bude kod svoje kuće, cele će godine biti van nje i noćiti po tuđim konačištima.

Postoji i verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za posle velikog praznika.

Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

U Srbiji je odavno običaj da Dimitriji imaju nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

Smatrate li da su ovi običaju na Mitrovdan sujeverje ili tu ipak ima nečega? Ostavite nam vaše mišljenje u komentarima.

(Telegraf.rs)

Share this post: