Srbija da se pozove na princip vlasništva, da bude mudra

Nеvеn Cvеtićаnin (Fоtо Dаrkо Ćirkоv)

Nеvеn Cvеtićаnin (Fоtо Dаrkо Ćirkоv)

Odluka privremenih organa Kosova o konfiskaciji Trepče izazov je koji će pokazati budući tok Briselskog dijaloga, a Srbija bi trebalo da se pozove na princip vlasništva, koji je jedan od temeljnih principa EU, izjavio je danas Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka.

„Princip uopšte vlasništva, privatnog, državnog, jedan je od temeljnih principa EU kao takve”, rekao je Cvetićanin Tanjugu i dodao da u svakom slučaju smatra da argumentacija koju će izneti srpska strana mora biti takva da je razumeju diplomatski centri uključeni u Briselski dijalog.

„Naša argumentacija mora biti racionalna i da počiva na principima koje koristi EU i moramo da probamo da problem izolujemo da na neki način ne damo mogućnost da državni interes bude oštećen na drastičan način, jer bi to imalo dugoročne posledice”, rekao je Cvetićanin.

Dakle, smatra Cvetićanin, Srbija sada mora da ima „scenarija A, B i C” i mora da toj stvari priđe vrlo trezveno, jer, kako je rekao, bilo kakva uzbuđenost neće pomoći sada, kao što nije pomogla ni u prošlosti.

„Treba nam precizna analitika, aktiviranje svih diplomatskih mreža i pokušaj da se u situaciji, koja nije nimalo jednostavna po Srbiju, postavimo tako da iz nje izvučemo optimum”, rekao je Cvetićanin.

Kako je istakao, ovo svakako pokazuje da je dijalog u Briselu zapao u određene probleme, da je pitanje Trepče zapravo sastavni deo tog dijaloga i u tom smislu može da se kaže da je ovo određen izazov, koji će pokazati u kojem pravcu će se dalje odvijati briselski pregovori.

„Biće potrebno dosta veštine da se prođe uskim putem koji bi održao komunikaciju između Srbije i evropskih institucija, ovo nije jednostavna situacija i veoma je uzak manevarski prostor”, primetio je Cvetićanin.

On podseća na Bizmarkovu definiciju po kojoj je diplomatija veština mogućeg, te poručuje da je sada pred tim izazovom država dovedena u poziciju da pokaže šta zna, šta može, kakvim ljudima raspolaže i kako da se ovaj problem na kraju reši.

„Možda bi najbolje bilo da se ovaj problem izoluje kao takav iz korpusa drugih pitanja i ukoliko ne može trenutno da se reši, da se nađe neka formulacija kako bi sve strane bile zadovoljene, odnosno kako bi se izašlo iz ćorsokaka koji preti čitavom procesu u Briselu”, rekao je Cvetićanin.

Kako primećuje, „u svetu u kom živimo pravda je kategorija proporcionalna snazi i veštini”, odnosno, traženje apstraktne pravde danas u svetu veoma je teško.

„Država mora da pokaže veštinu, a stepen pravde koji dobijemo, biće proporcionalan veštini koju ćemo pokazati u ovom procesu dijaloga”, smatra Cvetićanin.

On takođe očekuje da će Srbija svakako dobijati „diplomatske formulacije” iz EU i evropskih institucija, ali preporučuje da treba da sa ljudima koji učestvuju u tom procesu „pokušamo da oblikujemo formulacije koje neće biti drastično štetne za državu i koje će na neki način uspeti da očuvaju strateško usmerenje države ka Evropi i EU”.

(Tanjug)

Share this post: