SRBIJA NIJE NI ZNALA KAKVE UGOVORE IMA: Kinezi preuzimaju Železaru bez Kamaraša!

zelezara-celicana

Do raskida saradnje s „HPK inženjeringom” dovelo je nepoštovanje obaveza iz dva ugovora o kojima javnost u Srbiji nije ništa znala.

Na osnovu odluke Skupštine privrednog društva „Železara Smederevo”, u subotu pre podne, jednostrano je raskinut ugovor s kojim se srpska javnost nikada nije upoznala.

Reč je o ugovoru o pružanju usluga upravljanja i savetovanja potpisanom 21. marta 2015. godine između „Železare”, „HPK menadžmenta” iz Beograda, holandskog „HPK inženjeringa” i Republike Srbije.

Istom odlukom raskinut je još jedan ugovor za koji Srbija nije ni znala da postoji. To je Okvirni ugovor o prodaji, odnosno ugovor o sirovinama koji je potpisan mesec dana kasnije, tačnije 22. aprila 2015. između „Železare Smederevo” i privrednog društva „Pikaro” iz Košica, čiji je vlasnik Peter Kamaraš.

Iako je samo pre nekoliko dana za „Politiku” izjavio da je njegov HPK u Smederevu ostvario „senzacionalne rezultate zbog kojih je i kineski ’Hestil’ odlučio da ih zadrži u menadžmentu”, Kamaraš je zajedno sa saradnicima ekspresno uklonjen sa čela „Železare”, pred sam dolazak Kineza.

U odluci skupštine „Železare”, do koje je „Politika” došla, konstatuje se kršenje oba ugovora od strane „Pikara”, odnosno „HPK menadžmenta”, zbog čega se oba i raskidaju.

„Pikaro kao jedna od ugovornih strana okvirnog ugovora nije postupao u skladu s odredbama i obavezujućim srpskim propisima”, konstatovala je skupština društva, navodeći da su „rokovi za uplatu po izdatoj fakturi, utvrđeni pojedinačnim ugovorima, kraći od obavezujućeg roka koji je definisam okvirnim ugovoro m i ugovorom”.

Uz to, došlo je do kršenja i drugih obaveza predviđenih važećim propisima Srbije i samim ugovorom.

„HPK menadžment” nije ispunio ugovornu obavezu o visini obrtnih sredstava koja su, prema navodima skupštine, od 30. novembra prošle godine neprestano iznosila manje od 80 miliona dolara.

Takođe, HPK je zaključio i ugovor s povezanim licem, bez prethodne saglasnosti i obaveštenja nadzornog odbora, prekršio je odredbu ugovora koje se tiču obavaze zabrane konkurencije, zakon o privrednim društvima, kao i druge odredbe ugovora.

Istom odlukom skupštine menja se upravljanje društvom iz dvodomnog u jednodomno, zbog čega se ukida i nadzorni odbor i razrešavaju njegovi članovi: Džon Gudiš, Peter Kamaraš, Bojan Bojković, Boris Milošević i Aleksandar Andonovski.

„HPK menadžment” se razrešava dužnosti direktora „Železare” i na to mesto postavlja se Ivan Milošević.

U subotu ujutru u „Železaru” je, kako saznajemo, došao i Željko Sertić, a odluku su potpisali: Branče Stojanović, predsednik skupštine, Milenko Dželetović i Zoran Mišeljić, kao članovi.

(Politika)

Share this post: