Srbija po proizvodnji naoružanja dominantna sila u regionu, u svetu veliki igrač

Doneo odluku

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da se namenska industija Srbije polako ali značajno podiže, te da je Srbija u tom pogledu daleko prestigla zemlje regiona.

Kako je rekao, Srbija to nije postigla kupovinom tuđe tehnologije, već svojom pameću i proizvodnjom.

Vučić je, nakon obilaska pogona „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani, u razgovoru s novinarima, istakao da je podizanje namenske industrije značajno iz ekonomske tačke gledišta, ali i sa bezbednosnog aspekta.

„U ovom trenutku smo dominanta sila u regionu u ovom sektoru i imamo kapaciteta da se branimo. Naš dogovor i naša sila suviše su veliki u odnosu na one koji bi eventualno hteli da nas napadnu“, istakao je Vučić.

Vučić je podvukao da je ponosan na uspeh namenske industrije, a kao primer naveo je to što je već sest borbenih vozila „nora“ prodato Bangladešu.

[adsenseyu4]

Vučić je prisutne obavestio i da država ulazi u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka helikoptera. Neki će, objasnio je, stići odmah, a neki za godinu dana, čime se pojačavaju vojne i helikopterske jedinice.

„Do septembra 2016. mi ćemo imati u najboljem stanju i vazduhoplovne jedinice – pet „migova 29“ i tri „miga 21“. To je osam ozbiljnih lovaca. Radimo i na „galebu 4“ i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dobre ugovore i dogovore„, naveo je premijer.

„Nemačka je, recimo, prodala 300 ili 400 takvih, a mi ćemo od novembra sledeće godine biti u stanju da proizvodimo 25 do 30 „nora“ godišnje i to bez povećanja kapaciteta“,rekao je Vučić.

tenk 84 srbija vojska

„Nore“ imaju, kako je naveo, po 36 projektila i punjenja, pa uništavaju sve u poluprečniku od 80 do 100 metara.

„Neki su govorili kako su pretekli sve u regionu, ali evo, mi ih prestižemo i to ne tuđom pameću i kupovinom tuđe tehnologije, već sopstvenom pameću. Mi sami proizvodimo i dalekometne rakete“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, 18 „nora“ će biti obezbeđeno za Vojsku Srbije i to ranije nego što je planirano, već u narednoj godini. Plan je, kako je rekao, bio da vojska do 2018. godine dobije ta vozila, ali ćemo prvih šest dobiti već početkom 2016, a ostalih 12 do kraja sledeće godine.

Vučić je rekao da namenska industrija Srbije ne može da postigne da proizvede koliko se u svetu ratuje, te da sve što napravimo imamo kome da prodamo, a po kvalitetu ne zaostajemo. Zastava na primer, rekao je on, ne može da prima nove narudžbine.

(B92)

[adsenseyu1]

Share this post: