Srbija pravi super tenk: Evo kako će izgledati moćno srpsko oružje „M-20 UP1“!

Ilustracija

Trideset godina posle senzacionalne proizvodnje, tadašnjeg najboljeg tenka na svetu “M84″ srpski inženjeri, tačnije 30 mladih stručnjaka dizajnira i kostruiše novi srpski tenk “M-20 UP1“, koji bi trebao da bude najnoviji ponos Srbije i srpske vojske!

Oni su svoju ideju, sa mnogim inovacijama, ponudili državi na nedavno održanom sajmu naoružanja “Partner 2015“. Stručnjaci svih profila, iz Srbije i Republike Srpske, okupljeni u “Serbia tim”, osmislili su univerzalnu platformu, modularnog tipa, što će, pored tenkova, moći da koriste i oklopna borbena vozila, transporteri i inženjerski oklopnjaci.

– Naša ideja je u fazi razvoja, a za mnoga rešenja uspeli smo i da uključimo i stručnjake, koji su pre tri decenije radili na čuvenom “M84″ – za “Novosti” priča Goran Stojanović, voća grupe inženjera iz “Serbia tima”.

Stojanović navodi da zna kakvi su kapaciteti naših fabrika, ali uz pametno investiranje u revitalizaciju namenske industrije to bi se mnogostruko vratilo državi.

– Mi smo patriote! Naše ideje čuvamo isključivo za Srbiju. Poznajemo konstrukcije drugih, napredni tenkova, i na osnovu tog znanja, a sa mogućnostima industrije Srbije, osmislili smo oružje budućnosti. Jeftino, savremeno i efikasno – objašnjava Stojanović.

[adsenseyu1]

Konkretno, buduća platforma tenka, pored glavnog agregata, imala bi elektro-motore na svakom točku. Time bi postigla bešumnost na bojnom polju i smanjilo toplotni trag, za potencijalne lovce iz vazduha. Bez isparenja iz auspuha, bio bi gotovo nevidljiv na bojnom polju, a elektronskim modom imao bi minimalne gubitke u prenosu energije na zupčanike.

Oklop bi bio reaktivan, sa senzorima koji puštaju mamac, nešto slično kao što su Rusi uradili na “armati”.

Nova oklopna vozila, sa visoko razvijenom elektronikom, mogla bi da prepozna postavljene mine. Tri člana posade bila bi u kapsulama zaštićena od granata, vatre, ali i radijacije. Metalne kapsule bile bi obložene veoma retkom vrstom tkanine, koja je otporna na fizičke udare.

Inženjerski tim navodi, da zbog skromnog stanja srpske privrede, top bi bio kao onaj na ruskom tenku “T-90″, sa izvesnim modifikacijama za smanjenje toplotnog odraza i hlađenje cevi.

– Koristio bi se mobilni komplet od 48 granata, sa četiri različita tipa projektila. Tu bi bili upravljivi projektili, kumulativne rakete, visoko eksplozivni i protivoklopni projektili. Kontrolisala bi se vatra. Unesu se šifre, i automatski se određuje razdaljina mete – kaže Zoran Mrkaja, jedan od informatičara u timu.

Prema idejnom projektu, budući tenk, bio bi dugačak 9,5 metara, širok 3,8, dok bi imao smanjenu siluetu sa samo 2,25 metara. Top kalibra 125 milimetara, imao bi nagib od – 7 do 30 stepeni. Maksimalna brzina bi mu bila 60 kilometara na sat, a sa punim rezervoarom mogao bi da pređe 550 kilometara. Sa dodatnim tankovima i čitavih 700 kilometara.

Mogao bi da se penje uz uzbrdicu od 30 stepeni, da prelazi rovove široke 3,5 metara i prepreke visoke 1,2 metra. Oklopnjak, bio bi težak oko 45 tona.

(Večernje novosti)

[adsenseyu1]

Share this post: