Srbija pravi svoj tenk budućnosti sa vrhunskim performansama

tenk 84 srbija vojska

Tim mladih domaćih i inženjera iz Srpske dizajnirao i osmislio modernu platformu za oklopna vozila. Predviđene inovacije za veću efikasnost i bolju bezbednost posade. Platforma tenka imala bi i elektro-motore na svakom točku.

Proizvodnjom tenka „M84“, bivša Jugoslavija, nakratko, vinula se u sam svetski vrh namenske industrije. Danas, tri i po decenije kasnije, grupa od 30 mladih stručnjaka, inženjera, samostalno, odlučila se da dizajnira i konstruiše novi srpski tenk „M-20 UP1“. Svoju ideju, sa mnogim inovacijama, ponudili su državi na nedavno održanom sajmu naoružanja „Partner 2015“.

Stručnjaci svih profila, iz Srbije i Republike Srpske, okupljeni u „Serbia tim“, osmislili su univerzalnu platformu, modularnog tipa, što će, pored tenkova, moći da koriste i oklopna borbena vozila, transporteri i inženjerski oklopnjaci.

 

Naša ideja je u fazi razvoja, a za mnoga rešenja uspeli smo i da uključimo i stručnjake, koji su pre tri decenije radili na čuvenom „M84“ – za „Novosti“ priča Goran Stojanović, voća grupe inženjera iz „Serbia tima“. – Ukoliko bi država prepoznala naš trud i mnoge inovativne ideje u polju razvoja naoružanja, pokrenuli bismo čitavu namensku industriju.

Stojanović navodi da zna kakvi su kapaciteti naših fabrika, ali uz pametno investiranje u revitalizaciju namenske industrije to bi se mnogostruko vratilo državi.

Mi smo patriote! Naše ideje čuvamo isključivo za Srbiju. Poznajemo konstrukcije drugih, napredni tenkova, i na osnovu tog znanja, a sa mogućnostima industrije Srbije, osmislili smo oružje budućnosti. Jeftino, savremeno i efikasno – objašnjava Stojanović.

Konkretno, buduća platforma tenka, pored glavnog agregata, imala bi elektro-motore na svakom točku. Time bi postigla bešumnost na bojnom polju i smanjilo toplotni trag, za potencijalne lovce iz vazduha. Bez isparenja iz auspuha, bio bi gotovo nevidljiv na bojnom polju, a elektronskim modom imao bi minimalne gubitke u prenosu energije na zupčanike.

Oklop bi bio reaktivan, sa senzorima koji puštaju mamac, nešto slično kao što su Rusi uradili na „armati“.

Mi nemamo toliko novca i naši privredni potencijali nisu dovoljno razvijeni da njima pariramo, ali uz određeni razvoj i ulaganje, možemo biti daleko ispred većeg dela ostatka sveta. Sa malo novca da budemo tik uz „armatu“ – objašnjava naš sagovornik.

-tenk srbija

Nova oklopna vozila, sa visoko razvijenom elektronikom, mogla bi da prepozna postavljene mine. Tri člana posade bila bi u kapsulama zaštićena od granata, vatre, ali i radijacije. Metalne kapsule bile bi obložene veoma retkom vrstom tkanine, koja je otporna na fizičke udare.

 

Inženjerski tim navodi, da zbog skromnog stanja srpske privrede, top bi bio kao onaj na ruskom tenku „T-90“, sa izvesnim modifikacijama za smanjenje toplotnog odraza i hlađenje cevi.

Koristio bi se mobilni komplet od 48 granata, sa četiri različita tipa projektila. Tu bi bili upravljivi projektili, kumulativne rakete, visoko eksplozivni i protivoklopni projektili. Kontrolisala bi se vatra. Unesu se šifre, i automatski se određuje razdaljina mete – kaže Zoran Mrkaja, jedan od infrmatičara u timu.

Inženjeri iz „Serbia tima“ tvrde, ukoliko bi se ovaj projekat realizovao, i kada bi počela serijska proizvodnja, cena jednog primerka koštala bi oko pet miliona evra. Time bi se pokrenuli mnogi pogoni pred zatvaranjem, a osnovali bi se i mnogi novi.

SMANjENA SILUETA I BRZINA

Prema idejnom projektu, budući tenk, bio bi dugačak 9,5 metara, širok 3,8, dok bi imao smanjenu siluetu sa samo 2,25 metara. Top kalibra 125 milimetara, imao bi nagib od – 7 do 30 stepeni.

Maksimalna brzina bi mu bila 60 kilometara na sat, a sa punim rezervoarom mogao bi da pređe 550 kilometara. Sa dodatnim tankovima i čitavih 700 kilometara. Mogao bi da se penje uz uzbrdicu od 30 stepeni, da prelazi rovove široke 3,5 metara i prepreke visoke 1,2 metra. Oklopnjak, bio bi težak oko 45 tona.

PROJEKAT

GRUPI inženjera iz Čačka, koja je proučavala dva srpska aviona iz Drugog svetskog rata, priključio se dvadesetak stručnjaka iz Srbije i Republike Srpske. Rodila se ideja da se napravi nešto novo.

Vrhunski dizajner Vladimir Milošević napravio je prve skice, dok su ostali počeli da razrađuju i istražuju unutrašnjost komponenti. Osam meseci je iza nas. Mnogo smo napredovali, a firma „Servoteks“ nam je omogućila da na sajmu „Partner 2015“ predstavimo ovaj koncept – objašnjava Stojanović.

(Večernje novosti)

Share this post: