Srbija u beznađu posle Dačićeve optužbe protiv Brisela

Nećemo potpisati

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić obrušio se na Evropsku uniju obelodanivši kako je od ruskih kolega saznao da je Brisel umesto izgradnje Južnog toka, ponudio Moskvi istočni, koji zaobilazi Srbiju.

Težinu Dačićevim optužbama Brisela daje funkcija predsedavajućeg Oebsom, a tonovi iznova suprotstavljeni premijeru Vučiću nameću dilemu da li je „naseo“ na spinovanu priču ili najmoćnijem čoveku u Srbiji šalje poruku da ima jaka leđa u Moskvi.

Dačić je posle razgovora sa čelnikom Gasproma Aleksejem Milerom preneo saznanja da su zvaničnici EU nudili Rusiji „Istočni prsten“ kroz Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Slovačku, istakavši da toliko licemerje od funkcionera u Briselu koji su učinili sve da propadne Južni tok nije mogao ni da zamisli.

Kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je politički problem, a kada treba za zapadnu i severnu Evropu, onda je ekonomija koja nema veze s politikom – rekao je Dačić ističući da, ako je to tačno, zaslužuje ozbiljne razgovore s Evropskom komisijom o njenom odnosu prema Srbiji.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić Dačićev nastup vidi kao priliku Rusiji da bude glasnija. Dodaje da u ovom kontekstu treba gledati i najave rezolucije o Srebrenici i pominjanja da će Beograd moliti Moskvu da stavi veto na nju. Sve to, kako smatra Dačić, može ozbiljno da naruši zvaničnu srpsku poziciju neutralnosti.

Ako imamo u vidu i najavu Mađarske o bedemu na granici ka Srbiji, a ne verujem ni da je slučajno hapšenje Haradinaja i Orića, ti pritisci Zapada mogli da budu u funkciji efikasnosti pregovora o Kosovu.

Njima, međutim, Zapad otvara srpska vrata Rusiji – ocenio je Jakšić za „Vesti“. On je izrazio nadu da su ova događanja „prolazna letnja oluja“ koja će se smiriti ako pregovori Beograda i Prištine budu uspešni.

Pretpostavka da je Dačić zastupnik ruskih interesa je realna. Onaj ko se na ruski gas kladi, a protiv EU, ostaje i bez gasa i sa negativnim poenima kod EU, pa bi Srbija s takvim ponašanjem mogla da ispadne grbava – kazao je Jakšić.

Ipak Turski tok?

Dačić je rekao da je Srbija i dalje zainteresovana za snabdevanje ruskim gasom. Izneo je saznanja da krajem jula kreće postavljanje cevi u Crno more za Turski tok, kao i da će Miler s Atinom potpisati Memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća o distribuciji gasa.
Ipak, postoje obrisi da bi budući gasovod mogao da ide preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije prema Mađarskoj i Austriji – rekao je Dačić.

(Tanjug)

Share this post: