ŠTA SE ČEKA: Kad za Policiju zakon ne važi

Ilustracija

foto: Tanjug

Dok su na ulicama sve češći obračuni mafijaških grupa i ubistva iz sačekuša, Srbija još nema direktora Policije.

Vladimir Rebić, koji obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora MUP-a, nalazi se u v.d. statusu duže od šest meseci. Na ovaj način prekršen je Zakon o javnim službenicima.

Svaka promena vlasti donosila je i promene u Policiji. Tako se više puta dešavalo da su pojedine važne funkcije upražnjene više meseci.

U prošlosti se takođe dešavalo, kao i sada, da je čovek koji je na najvažnijoj poziciji u Policiji u statusu vršioca dužnosti.

Zbog svega ovoga urušava se sistem koji je pre svega bitan za bezbednost građana.

Prema Zakonu, vršilac dužnosti može biti postavljen bez konkursa na period od šest meseci. Od postavljenja Rebića na funkciju v.d. direktora Policije, 31.12. 2015, prošlo je sedam meseci, a konkurs još nije raspisan.

Zakon inače nalaže raspisivanje internog ili javnog konkursa u roku od 30 dana pošto je neko postavljen za vršioca dužnosti.

Da se Zakon poštuje, barem konkurs za najvažniju poziciju u Policiji bio bi raspisan do kraja januara. To se do danas nije desilo.

Još početkom godine u intervjuu Politici, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je najavio da će konkurs biti sproveden ubrzo nakon usvajanja novog Zakona o Policiji.

Novi Zakon na snazi je još od 6. februara.

Zakonom o Policiji propisano je upravljanje ljudskim resursima zasnovano na kompetencijama i učinku, kao i izbor direktora Policije putem konkursa.

Takođe je predviđeno da nakon sprovedenog konkursa za ovu funkciju direktora postavi Vlada Srbije. Zakonom je predviđeno i da mandat direktora Policije traje pet godina, kako bi mu se omogućila samostalnost u radu, bez političkih uticaja.

Dokument koji propisuje korake u izboru je Direktiva o načinu utvrđivanja ispunjenosti uslova i izboru kandidata za direktora Policije. Prema ovom dokumentu, Ministarstvo bi najpre raspisalo konkurs i obrazovalo komisiju za izbor, koja rangira kandidate.

Listu najboljih kandidata komisija bi dostavila ministru, a on je prosledio Vladi.

Ministar nije dužan da predloži Vladi Republike Srbije nijednog od kandidata za direktora Policije samo u slučaju da se konkurs ne okanča postavljenjem. Tek ako je konkurs propao, status vršioca dužnosti se može produžiti na još tri meseca.

U slučaju Vladimira Rebića taj uslov nije uspunjen pošto MUP uopšte nije raspisao konkurs, iako je rok za to bio 31.januar.

Na najvažnijoj funkciji u Policiji tako je i dalje vršilac dužnosti, čime su prekršeni zakoni ali i brojna obećanja o depolitizaciji policijskih službi.

Prethodni direktor dve godine bio vršilac dužnosti

Milorad Veljović, bivši direktor Policije, dva puta je izabran na konkursu, ali je u periodu između dva mandata, od 2011. do 2013, takođe bio u statusu vršioca dužnosti.

U martu 2013. Veljović je drugi put je izabaran na mesto prvog čoveka Policije, a razrešen je krajem 2015. uz obrazloženje Vlade da je ispunio sve zakonske uslove za penziju. Inače, Veljović je mogao u penziju i tri godine ranije, odnosno pre no što je raspisan prethodni konkurs za direktora Policije na kom je reizabran.

(Insajder)

Share this post: