ŠTEFAN ŠVARC OTVORIO DUŠU: „Odgovornost za Srebrenicu snosi cela Evropa, pa i Nemci“

Stalno svaljivati krivicu na Holanđane je jeftin izgovor. Odgovornost za Srebrenicu snosi cela Evropa, pa i Nemačka, kao i nemačka vlada.

To je rekao za Dojče vele bivši poslanik nemačkih demohrišćana (CDU) Štefan Švarc.

„Najkasnije nakon Goražda, koje je napadnuto godinu dana ranije, a već od Prijedora, Višegrada i mnogih drugih mesta, međunarodna zajednica je morala da zna da može da dođe do najgoreg masakra“, kaže Švarc.

Dodao je i da je u Goraždu viđeno da masakr može da se spreči – napadima iz vazduha.

”Ujedinjene nacije su u Srebrenici hiljade ljudi poslale u sigurnu smrt.

Vreme je da se žrtve više ne prisiljavaju na mučne sudske procese. Evropa tek mora da prizna svoju krivicu i da tu krivicu i nosi“, kaže bivši poslanik nemačke Hrišćansko-demokratske unije.

On takođe podseća da su „u nemačkom budžetu, kao uostalom i u budžetu EU, predviđena sredstva za humanitarnu pomoć i pomoć u teškim situacijama.

“Vreme je da se donese recimo nekakav desetogodišnji program u kojem bi sa deset miliona evra godišnje za Srebrenicu Evropa konkretno uradila nešto po pitanju svoje krivice.

Novac ne može da vrati život ljudima, ali može dostojanstvo žrtvama i dostojanstvo Evropi od praznih govora za 11. juli kada nakon obećana i svih reči ne slede dela.“

Bivši nemački poslanik ima svoj stav i po pitanju aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini:

“BiH mora da ozdravi. Amputacija države nagrađivanjem počinilaca sa polovinom teritorije je fatalna, istorijska greška, koja mora biti ispravljena. Za pomirenje je potrebna pravda. Ko žrtvama genocida ’reparira’ državu, doživeće čudo.

Žrtve ne žele osvetu, samo malo skromnog života nakon pakla, koji su doživeli.

Ako Evropa želi da spreči da Balkan padne u ruke ekstremista, ona mora da deluje. Jeftinije je sada investirati u Balkan nego davati ekstremistima mogućnost da tamo stvaraju svoju bazu”, zaključio je Švarc.

(Dojče Vele)

Share this post: