Stigla dugoročna vremenska PROGNOZA za predstojeću ZIMU

Preživljavanje

foto-ilustracija: pixabay.com

Ovog leta temperature su dostizale ekstremne podeoke u termometru, a zima koja nam predstoji biće blaga.

U decembru, januaru i februaru očekuje nas količina padavina koja će biti manja nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

Ljudi koji vole zimu, njoj se najviše raduju zbog snega, međutim ove godine snežni pokrivači se neće dugo zadržavati, i možemo ih očekivati tek u drugoj polovini zime, tačnije krajem januara i tokom februara, prema najnovijim predviđanjima renormiranog sajta AccuWeather.

DECEMBAR

U prvoj polovini meseca decembra, maksimalne dnevne temperature će biti u plusu, i očekujte da idu do deset stepeni iznad nule. Uglavnom će vreme biti oblačno sa povremenom pojavom kiše.

Vremenska prognoza za Srbiju za prvu polovinu decembra – Printskrin: accuweather.com

U drugoj polovini decembra doći će do blagog pada temperature, ali će i dalje maksimalna dnevna temperatura biti iznad nule.

Onima koji se greju na drva, ugalj, struju ili plin, ovakvo vreme doneće uštedu novca.

Vremenska prognoza za drugu polovinu decembra – Printskrin: accuweather.com

JANUAR

Prva polovina meseca koji označava početak nove godine, biće uglavnom sunčan, sa dnevnim temperaturama koje će biti iznad nule.

I prva polovina januara sa temperaturama koje će biti u plusu – Printskrin: accuweather.com

Novac namenjen za grejanje i u drugoj polovini januara, možete da usmerite na neke druge potrepštine.

Snežni pokrivač ni u ovom mesecu neće prekriti ulice gradova.

Ništa od snežnog pokrivača – Printskrin: accuweather.com

FEBRUAR

Najavljene temperature za mesec koji je inače poznat po hladnoći, neće biti niske, tačnije minimalne temperature će biti oko pet stepeni ispod nule, a maksimalne će biti iznad nule, što je zaista neobično za ovo doba godine.

Mesec zaljubljenih proći će sa temperaturama iznad nule – Printskrin: accuweather.com

U Srbiji će zima proći sa malo padavina i višim temperaturama nego što je uobičajeno, ali vreme u ostalim delovima Evrope neće biti tako blago.

Zima u severnoj i u delovima zapadne Evrope biće obeležena većim stopama padavina, za razliku od Balkana.

OLUJE U VELIKOJ BRITANIJI, FRANCUSKOJ I NEMAČKOJ

Na ovom području zima će započeti veoma oštro, sa brojnim olujama, naročito tokom decembra i početkom januara, pa je na ovim područjima moguće da dođe do poplava. Međutim, na području od juga Španije pa sve do balkanskog poluostrva, manje količine padavina za ovo doba godine, mogu da dovedu do požara.

SREDNJA EVROPA 

Stanovnici ovog dela Evrope će pravu zimi iskusiti tek krajem januara. U mesecima koji dolaze ne očekuje se velika količina snega niti temperature ispod proseka, ali bi zato sam kraj zime trebalo biti oštar i s većim količinama snega.

SAMO NA BALTIKU PRAVA ZIMA

Baltičke zemlje očekuje prava zima sa dosta snega i dugim periodom niskih temperatura. Prvi sneg pašće već u decembru, a tokom zime snežne oluje neće biti neuobičajena pojava. Ipak, čak će i na Baltiku ova zima biti nešto blaža nego proteklih godina.

(Telegraf.rs)

Share this post: