Stiže moćan saveznik: Kina ulazi u rat sa Islamskom državom

si djinping kina peking predsednik

Nakon što je Islamska država pogubila dvojicu talaca, Kineza Fana Jinghu i Norvežanina Olea Johana Grimsgard Ofstadija, stigla je reakcija iz Kine.

Kina bi mogla da se pridruži Rusiji i Francuskoj u sprovođenju oružanih napada na teroriste ove organizacije.

Kineski predsednik Si Đinping strogo je osudio egzekuciju kineskog državljanina i rekao kako će počinitelji svakako odgovarati za taj “varvarski čin“, piše CNN.

Kina se dosad držala po strani u borbi protiv ID, na temelju svog dugogodišnjeg principa neuplitanja u poslove drugih država.

Moskva i Pariz već danima sprovode vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji.

Savet bezbednosti UN osudio je danas „kukavičko ubistvo, puno mržnje“ jednog kineskog i jednog norveškog državljanina, koje je Islamska država držala kao taoce i pogubila.

U zajedničkoj deklaraciji, 15 zemalja članica zatražilo je od svih zemalja UN da „aktivno sarađuju“ sa Kinom i Norveškom, kako bi odgovorni za dva ubistva bili izvedeni pred lice pravde.

U deklaraciji se navodi da Islamska država treba da bude pobeđena, a netolerancija, nasilje i mržnja iskorenjeni.

Islamska država je u oktobru najavila da će pogubiti Fan Jinguija i Olea Johana Grimzgarda, dva meseca pošto je tražila novac da bi ih oslobodila.

Norveška je potom potvrdila da je njen državljanin otet, ali je odbila da Islamskoj državi da novac za njegovo oslobađanje.

Kina je u septembru takođe potvrdila da je jedan kineski državljanin najverovatnije u rukama Islamske države.

(B92/Index.hr)

Share this post: