STRAVIČNO UPOZORENJE: Džihadisti prave vojsku u centru Evrope!

islamisti dzihadisti teroristi islmska drzava sirija irak

Na meti se nalazi Bosna i Hercegovina.

Bosna i Hercegovina nalazi se na meti Islamske države zbog velike nezaposlenosti, etničkih tenzija i disfunkcionalnosti, što islamisti vide kao šansu da naprave džihadističku vojsku u centru Evrope, pišu danas banjalučke Nezavisne novine.

Pozivajući se na australijski list „Courier Mail“, koji prenosi neimenovani izvor iz NATO-a, banjalučki dnevnik navodi da Islamska država želi da iskoristi izbegličku krizu i tako prebaci svoje vodeće lidere u Evropu, koji će kasnije regrutovati one koji će izvoditi napade.

Obaveštajni agenti NATO-a otkrili su, prema tom izvoru, da je Islamska država promenila svoje delovanje – više ne vrše masovno regrutovanje simpatizera, već će se fokusirati na regrutovanje onih sa sofisticiranim veštinama koji će izvoditi ciljane napade.

– Masovno regrutovanje terorista će u skorašnje vreme biti obustavljeno, jer se sve manje simpatizera pridružuje ovoj organizaciji. Međutim, oni se okreću obrazovanim regrutima – navodi izvor iz NATO-a, koji dodaje da je regrutovanje specijalista njihova transformacija za budućnost.

Kada je reč o specijalistima, ekspertima, onda će uglavnom tražiti one iz tehnoloških oblasti, poput hakera, inženjera, ljudi koji znaju sa sofisticaranom elektronikom, ali i stručnjake iz nuklearne i biološle oblasti, što je zabrinjavajuće.

Navodno, Islamska država traži načine da bombaši samoubice bombe nose u svojim telima, a traže i stručnjake koji će uspeti da hakovanjem naprave masovne prekide u komunikaciji.

– Znamo koji su njihovi politički i ideološki ciljevi, ali malo znamo o strateškim ciljevima – rekao je isti izvor, dodajući da je Islamska država na ivici da izgubi ratove u Siriji i Iraku, te da svoj fokus okreće stvaranju novih frontova širom Evrope.

Razlog siromaštvo

Iz NATO-a kažu da je područje Balkana najkritičnije, jer je i geografski i društveno podeljeno, a čak 50 odsto omladine je nezaposleno. Siromaštvo je to koje mlade tera da se pridruže nekom cilju, a uz priliv novca iz zalivskih zemalja, džamije niču širom regiona.

– Već smo videli šta su sve sposobni da učine u Parizu i Briselu, ali i šta je sprečeno u zemljama poput Španije i Velike Britanije – naveo je izvor.

(Srbija danas)

Share this post: