Strelkov: Greška što Putin nije anektirao i Donjeck i Lugansk

igor strelkov

Najveća greška predsednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa Ukrajinom jeste to što je dozvolio sebi da postane talac ukrajinskog rata time što je odlučio da ne ide dovoljno daleko i da, posle Krima, ne aneksira i regione Donjecka i Luganska, izjavio je bivši komandant proruskih snaga u u Ukrajini Igor Girkin.

Da je Putin poslao vojsku da podrži proruske aktiviste u Donjecku i Lugansku, kao što je to učinio na Krimu, cela „Nova Rusija“ bila bi sada ujedinjena s matičnom zemljom, rekao je Girkin, poznatiji kao Strelkov, u intervjuu agenciji Blumberg.

Proruski aktivisti nazivaju „Novom Rusijom“ jugoistočni deo Ukrajine, koji je nekada bio deo Ruskog carstva.

Putin, međutim, „nije shvatio da je već prešao crvenu liniju Zapada“ odlukom o aneksiji Krima i, pod uticajem „birokrata i oligarha“, odlučio je da tu stane, rekao je Strelkov.
„Sada imamo rat koji će nastaviti da eskalira, želela to Rusija ili ne“, dodao je on. „Rat u koji smo ušli, hteli mi to ili ne, rezultiraće ili uništenjem Rusije ili uskrsnućem naše nacionalne elite.“

Strelkov (44), istoričar i monarhista, povukao se 2013. godine iz Federalne službe bezbednosti, gde je imao čin pukovnika. Služio je u ratnim zonama u Bosni, Transnjestru i Čečeniji. Kijev ga je optužio za terorizam i svrstan je na crnu listu SAD i EU zbog uloge u ukrajinskom sukobu.

Pošto je dobrovoljno pomagao u organizovanju referenduma na Krimu o pripajanju Rusiji, Strelkov je, na čelu grupe od pedesetak boraca, u konvoju otišao u Slavjansk, blizu Donjecka, kako bi podržao proruske proteste.

On je rekao da ruske vlasti nisu bile umešane u operaciju u Slavjansku, ne želeći da komentariše navode Kijeva i ukrajinskih saveznika da je Moskva infiltrirala hiljade vojnika i agenata u taj region.
„Mislim da su neki ljudi iz ruskih specijalnih službi“ znali za plan, ali „nisu pružili nikakvu direktnu podršku“, rekao je Strelkov i dodao da su prve žrtve ukrajinskog rata bili ukrajinski agenti bezbednosti koji su pokušali da zaustave njegov konvoj.

On je odbacio optužbe Kijeva da su proruski aktivisti odgovorni za obaranje malezijskog putničkog aviona sa skoro 300 putnika i članova posade.

Nekoliko sedmica posle pada letelice, Strelkov se povukao s položaja ministra odbrane samoproglašene „Narodne Republike Donjeck“ (NRD) i vratio se u Moskvu, gde od tada predvodi Pokret za Novu Rusiju, prenosi Blumberg.

Prema njegovim rečima, eskalacija sukoba na istoku Ukrajine posle potpisivanja protokola iz Minska predstavlja pokušaj da se linija fronta premesti na manje-više bezbednu udaljenost od gradova pod kontrolom proruskih snaga.
„Ukrajina je iskoristila četiri meseca od Minska da maksimalno poveća broj vojnika i silom reši problem“, rekao je Strelkov, dodavši da je sada „nemoguće“ primorati ukrajinske trupe na povlačenje iz cele NRD.

On je kazao i da mu nije poznato da Kremlj ima plan za rešenje krize.
„To je kao šala o trudnoj srednjoškolki koja misli da će fetus nestati sam od sebe“, rekao je on. „Možda Moskva očekuje da se Ukrajina raspadne, ali to se neće desiti u skorije vreme.“

Strelkov kaže da, pošto njegove usluge više nisu potrebne u Ukrajini, sada pomaže na drugi način – prikupljanjem novca za humanitarne pakete za stanovništvo.

(Tanjug)

Share this post: