Sudsko veće Haškog tribunala posthumno oslobodilo optužbi Slobodana MILOŠEVIĆA za ratne zločine u BiH!

Bivši predsednik SRJ

foto: Vikiliks

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu posthumno je oslobodio bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića optužbi za navodne ratne zločine u Bosni i Hercegovini!

To proističe iz presude Radovanu Karadžiću, iako se Haški tribunal nije zvanično oglasio povodom Miloševića.

U presudi Sudskog veća, koje je bivšeg predsednika bosanskih Srba Radovana Karadžića osudilo na četrdeset godina zatvora, zaključeno je jednoglasno da pokojni Milošević nije odgovoran za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, u periodu od 1992. do 1995. godine.

– Deset godina nakon smrti Miloševića, potpuno neprimetno, slučajno ili namerno, prošla je informacija da je Milošević u presudi Radovanu Karadžiću 24. marta 2016. oslobođen optužbi za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, a sve to nalazi se na 1.303. strani presude od 2.950 strana, gotovo neprimetno i zabašureno. Verovatno neko nije želeo da se to sazna, pa su sakrili u opširnoj presudi Karadžiću – rekao je američki istraživač Endi Vilkokson za medije.

U presudi se ističe da veće smatra da nije bilo dovoljno dokaza da se Slobodan Milošević složio s planom „trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorija bosanskih Srba“.

Novinar Nil Klark je na portalu Raša tudeja objavio da je jedna od najviše satanizovanih osoba našeg doba nevina i da nije odgovorna za ratne zločine koji joj se pripisuju, pa se zapitao zbog čega se ta informacija nije pojavila na naslovnim stranama svetskih medija.

– Čak je i ICTY tu informaciju zakopao duboko među 2.590 stranica pratećih dokumenata uz presudu lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji je u martu osuđen za genocid (u Srebrenici), druge ratne zločine i zločine protiv čovečnosti – rekao je Klark.

Podsetimo, Slobodan Milošević je 1. aprila 2001. uhapšen u Beogradu, a 28. juna iste godine izručen je Haškom tribunalu. Pet godina kasnije preminuo je u zatvoru.

Branislav Tapušković
NEMA DOKAZA PROTIV MILOŠEVIĆA

Advokat Branislav Tapušković potvrdio je informaciju koja se pojavila u medijima.
– Najvažnije je da u ovom postupku nisu našli nijedan dokaz da je Slobodan Milošević imao bilo kakve veze s tim zločinačkim udruženjem.

Taj analitičar je zaista izdvojio iz presude sve ono bitno što Miloševića praktično čini nevinim u tom postupku za događaje u Bosni – rekao je Tapušković za medije.

(Kurir)

Share this post: