Šulc poručio Ciprasu da prestane sa napadima na Angelu Merkel

martin sulc

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je danas pozvao novog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da prestane da kritikuje nemačku kancelarku Angelu Merkel i njenu vladu, istakavši da anti-nemačka retorika predstavlja „kratkovidu“ taktiku.

Šulc je naveo da je isti savet Ciprasu, koji želi da ponovo pregovara o uslovima pomoći koje su Grčkoj odobrili međunarodni kreditori, dao i prošle nedelje na sastanku u Atini, prenela je agencija AFP.

„Nedvosmisleno sam mu preporučio da se verbalno razoruža. Od tih napada nema nikakve koristi“, rekao je Šulc, inače Nemac.

Ciprasu je dat savet da prekine sa napadima na Angelu Merkel“, naveo je Šulc, dodajući da će na kraju upravo nemačka vlada, između ostalih, biti ta koja će morati da mu pomogne.

Nemački zvaničnici su više puta otkad je na prevremenim parlamentarnim izborima prošle nedelje na vlast u Grčkoj došla radikalna ultralevičarska stranka Siriza istakli kako očekuju od zvanične Atine da se drži obećanja da će sprovesti fiskalne i ekonomske reforme, dogovorene u sklopu paketa pomoći. Dobar deo te pomoći je Grčkoj dala upravo Nemačka.

„Možda neki vole da čuju kritike upućene Nemačkoj, ali to je kratkovida taktika“, istakao je Šulc.

(Tanjug)

Share this post: