Susret Dodika i Hofera: Narod Republike Srpske ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini

norbert hofer milorad dodik sastanak

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Beču sa predsednikom Parlamenta Austrije Norbertom Hoferom.

Predsednik Srpske je izrazio zahvalnost na prilici da se susretne i razgovara sa predsednikom austrijskog parlamenta o aktuelnim političkim temama. Istakao je da je postignut visok stepen razumevanja i da je predsednika parlamenta Austrije upoznao sa stanjem u BiH i Republici Srpskoj, pitanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bih, ali i o kontinutetu kršenja međunarodnog prava od strane visokih predstavnika.

„Zahvalan sam predsedniku koji je prihvatio da ta pitanja stavi na parlamentarnu rasparavu i da pronađemo neke druge mogućnosti koje su vezane za to da se pravno procesuiraju određene radnje koje nisu bile u skladu sa propisima“ – rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je istakao dobru privrednu saradnju Republike Srpske i Austrije.

„Austrija je naš veliki partner u trgovini, za naše okvire peti po obimu trgovinske razmene. Mi želimo da zadržimo dobre odnose i da pozovemo sve austrijske investitore da ulažu u Srpsku“ – rekao je Dodik.

Predsednik Parlamenta Austrije Norbert Hofer je istakao značaj današnjeg susreta na kojem je razgovarano o problemu migranata u Evropi, razvijanju prijateljskih odnosa Austrije i Srpske i najavljenom referendumu u Srpskoj.

Hofer je izrazio podršku pravu naroda na samoopredeljenje.

„Ono što ne pripada zajedno treba da bude samostalno jer na taj način jedinice koje su samostalne opet mogu u prijateljskim odnosima da žive jedne pored drugih“ – rekao je Hofer.

On je istakao podršku Austrije referendumu u Srpskoj.

„Mi 100 odsto podržavamo Republiku Srpsku u svim aktivnostima i danas smo čak ustanovili da je došlo do kršenja normi međunarodnog prava. Saglasili smo se da ćemo postaviti to pitanje u Parlamentu Austrije“ – rekao je Hofer.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe saglasili su se u Beču da sudbina BiH treba da pripadne njenim narodima i zajednicama, a da se bitno smanji međunarodni intervencionizam.

Intervju

Štrahe je rekao da je tužna činjenica da se predstavnici međunarodne zajednice u BiH i dalje bave „disciplinovanjem Srba“, time što im osporavaju demokratsko pravo na referendum, odnosno želju za autonomijom, što su uglavnom odluke visokog predstavnika.

On je istakao da treba prekinuti taj krajnje nepravedan tretman i da se ne može Srpskoj zabraniti pravo na referendum, kao što je i u drugim krajevima Evrope traženo, navodeći između ostalog primer Katalonije u Španiji.

„To je pravo naroda Evrope i zbog toga podržavam činjenicu održavanja referenduma“, rekao je Štrahe.

On je ocenio da treba smanjiti mešanje međunarodne zajednice u unutrašnja pitanja BiH da bi se stvorilo demokratsko društvo sa efikasnim i odgovornim institucijama.

„To su trebali pomagati, a ne umesto toga da eksperimentišu sa rešenjima. Zbog toga je krajnje vreme da se narodima prepusti odluka kako će oni svoju budućnost kreirati“, naglasio je Štrahe na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Dodikom, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Štrahe je rekao da je na sastanku dogovoreno i da se intenzivira saradnja Slobodarske partije Austrije i SNSD-a, napomenuvši da je Slobodarska partija dugi niz godina pouzdan partner Austrijanaca sa srpskim korenima, kojih ima više od 300.000 i koji su se savršeno integrisali u austrijsko društvo.

Dodik je na konferenciji za novinare nakon sastanka podsetio da sa Štraheom u kontinuitetu razmenjuje mišljenja o svim važnim pitanjima i zahvalio za nivo razumevanja koje Slobodarska partija Austrije nalazi za situaciju u BiH.

„Ne tražimo nikog ko je navijački nastrojen prema nama, nego one koji su privrženi istini i pravu ljudi da odlučuju o svojoj sudbini i zato podržavamo napore Štrahea i u ovoj zemlji“, istakao je Dodik.

(RTRS)

Share this post: