Svedoci optužili Haradinaja da je lično učestvovao u mučenjima i ubistvima Srba!

ramus haradinaj kosovo

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas je na konferenciji u Vladi Srbije, održanoj posle hitne sednice koju je sazvao premijer Vučić na temu Ramuša Haradinaja, otkrio detalje nekoliko njegovih i zverstava njegove OVK.

Naime, Đurić je ukazao na zverske zločine koje su činili lično Ramuš Haradinaj i njegova OVK – zlostavljanje i mučenje logoraša Albanaca u pokušaju da od njih iznude priznanje da su sarađivali sa Srbima, silovanje maloletne devojke Albanke i ubistvo dvonedeljne bebe u kolevci kojoj je odsečena glava.

Pozivajući se na zahteve Srbije iz optužnice protiv Haradinaja i na dokumentovana kazivanja svedoka, Đurić je ispričao kako je Ramuš Haradinaj u junu 1999. odveo u hotelsku sobu i lično tukao i silovao maloletnu Albanku, a potom dozvolio da je posle njega čitavih 40 sati siluju i drugi pripadnici OVK.

Bebi u kolevci odsekao glavu

Kao najstrašnije i najpotresnije, Đurić je izneo detalje ubistva dvonedeljne bebe u kolevci kojoj je prvo pucano u glavu, a potom joj je naočigled šokiranog oca glava i odsečena.

Zločin se odigrao sredinom juna 1999. u Đakovici kada su pripadnici OVK u uniformama i naoružani upali u jednu porodičnu kuću i muškarca K. A., koji se tu krio s porodicom, optužili za saradnju sa srpskom policijom.

Jedan od pripadnika OVK ga je upitao: Šta ima za ručak?, na šta mu muškarac odgovara: Ima prazan pasulj. Drugi pripadnik OVK opet ga je upitao: Nema ni govedine, ni ovčetine?, a muškarac mu odgovara: Nema mesa.

Onda je izvukao pištolj iz pojasa i ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu u kolevci, potom prišao, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: Eto, sad imaš meso za pasulj…

Đurić je poručio da Srbija ne prihvata pravdu koja podrazumeva nekažnjeni lov i ubijanje nedužnih civila, srpskih ili bilo koje druge nacionalnosti, poput onih koje su učinili Ramuš Haradinaj i njegova zločinačka grupa.

– Srbija upozorava Francusku, ali i drugu zemlju da ćemo se na isti način ophoditi prema njihovim poternicama i zahtevima za izručenje – rekao je Đurić i naglasio da Srbija nikada neće odustati od gonjenja ratnih zločinaca.

Zaključci sa sednice Vlade Srbije

Đurić je rekao i da su zaključci današnje sednice Vlade Srbije sledeći:

– zahtevamo hitno i neodložno izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji
– zahtevamo da sve evropske zemlje uđu u meritum stvari a ne da donose političke odluke
– Srbija će nastaviti s gonjenjem svih okrivljenih i optuženih za ratne zločine bez obzira na nacionalnost.

(EPK)

Share this post: