Svedok u Hagu: Sarajevo i međunarodna komisija izmislili žrtve

Obelodanio ime svedoka

Svedok Goran Krčmar je rekao na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da vlasti u Sarajevu i Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) uveličavaju broj muslimanskih žrtava širom BiH, uključujući i Srebrenicu.

On je rekao da Tužilaštvo BiH i ICMP vrše „opasne manipulacije“, pri čemu naknadno pronađene delove tela i kosti, već sahranjenih tela, proglašavaju posebnim slučajevima i sahranjuju kao čitavu osobu, pod N.N. inicijalima, bez identifikacije, preneli su beogradski mediji.

Prema njegovim rečima, veliki broj tih „slučajeva“ dobija status N. N. tela i sahranjuju se tamo gde su ekshumirani, kao na primer u Srebrenici, pa se na takav način pokriva broj bezimenih nestalih sa N.N. telima, što je „savršena manipulacija“.

Navodeći da je procena Tužilaštva BiH i ICMPa da ima 7.000 takvih slučajeva, Krčmar je upozorio da broj stvarnih tela u mrtvačnicama ne bi mogao preći 2.500.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija „gde piše da je jedan `slučaj` jedno telo“, Krčmar je rekao da se „ne navodi nigde da je jedna vreća jedna osoba“, ali da to proističe iz naredbe sarajevskog tužilaštva da budu pokopane kao N.N. osobe.

Krčmar je rekao da je takvo „uveličavanje“ broja muslimanskih žrtava u Srebrenici potvrdila analiza Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, čiji je član.

On je naveo da do sada nikada nije objavljen spisak nestalih muslimana, bez kojeg je besmisleno obavljati popis tela pronađenih žrtava.

Tokom Krčmarovog svedočenja, odbrana je u sudnici pustila šokantne snimke mudžahedina koji su ratovali u sastavu takozvane Armije BiH, na kojima se vide odsečene glave i unakažena tela srpskih žrtava.

Prikazan je i snimak posete predsednika ratnog predsedništva BiH Alije Izetbegovića logoru brigade „El mudžahid“ u selu Gostovići, kod Maglaja.

Krčmar je na jednom snimku identifikovao komandanta te brigade, Abu Hamzu koji je potvrdio da su mudžahedini bili jedinica takozvane Armije BiH i da ih je Izetbegović, kao vrhovni komandant, posetio.

On je rekao da je u sukobima na Ozrenu, na jesen 1995. godina jedinica „El mudžahid“ zarobila 180 Srba i da je „samo osam ljudi preživelo“.

Pripadnici te brigade, kako je rekao, bila su „i deca od 16 godina“, koja su se, takođe, videla na snimcima.

Sudija Ori upozorio je odbranu da za proces protiv generala Mladića to nije relevantna tema, tim pre što tužioci ne osporavaju da je zločina bilo na svim zaraćenim stranama i da su neke od njih počinili mudžahedini.

Zastupnici optužbe će svedoka Krčmara unakrsno ispitivati u ponedeljak, 2. marta.

(Srna)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: