Svetski gigant otvara rudnik zlata na Crnom vrhu

zlato rudar ruda rudnik

Dve najmoćnije svetske kompanije otvaraju rudnike plemenitih metala u okolini Bora. Ulaganje 75 miliona dolara. Kopovi gotovi već za pet-šest godina.

Nakon što se u okolini Bora već „instalirala“ jedna od najmoćnijih svetskih rudarskih kompanija – američki Friport Mekmoran – koja je u okolini Bora pronašla bogata ležišta bakra i zlata, u potragu za novim ležištima ovih metala na planini Crni vrh, uključila se i najmoćnija svetska rudarska kompanija, britansko-australijska korporacija Rio Tinto.

Prema saznanjima Večernjih novosti, kanadska kompanija „Reservoar minerals“ (REV), koja u kooperaciji sa „Friportom“ radi na istraživanju okoline Bora u rejonu Čukaru Peki, ima licence i za geološka istraživanja na Crnom vrhu, ali i u okolini zaječarskog sela Nikoličevo, kao i na lokalitetu Kraljevica.

Posle prvih pozitivnih rezultata, Kanađani su zaključili ugovor o formiranju zajedničke firme sa „Rio Tintom“, koji će u „overu“ potencijalnih rezervi bakra i zlata na tom području investirati čak 75 miliona dolara!

Prema dosadašnjim saznanjima, postoje ozbiljni nagoveštaji da su nalazišta u Nikoličevu i Kraljevici po svom geološkom potencijalu veoma slična borskom ležištu „Čukaru Peki“, gde su „Friport“ i REV otkrili početni resusrs od 65 miliona tona rude iz koje je moguće dobiti oko 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, vrednosti oko 18 milijardi dolara.

Pored toga, istraživanja na ovom mestu se nastavljaju, jer tu je pronađena i najbogatija bušotina na planeti koja sadrži neverovatnih 50,3 grama zlata po toni rude.

Na osnovu istorijskih podataka, ali i terenskog istraživanja, ležišta „Čoka Kupjatra“ i „Tilva Njagra“, na Crnom vrhu, potencijalno su veoma bogata zlatom. Početna istraživanja su potvrdila prisustvo i crvenog i plemenitog metala.

Sadašnje informacije ukazuju na to da je odatle moguće otkopati više od 70 tona zlata.

Eksploatacijom samo tog ležišta bilo bi uposleno najmanje 250 radnika, a država Srbija bi, isključivo od ubiranja rudne rente, prihodovala 38 miliona dolara.

„Rio Tinto“ je, inače, u Srbiji već pronašao najbogatije svetsko ležište litijuma – metala koji je nezamenljiva komponenta u proizvodnji hibridnih i električnih automobila – u Jadarskom basenu, kod Loznice.

Prema dosadašnjim istraživanjima, tu su pronađene i značajne rezerve bora, elementa nezamenljivog u produkciji borne kiseline, koja se koristi u medicini, kozmetičkoj industriji, za proizvodnju stakla…

„Rio Tinto“ namerava da u okolini Loznice otvori rudnik litijuma, a u Jadarskom basenu se, prema preliminarnim procenama, krije čak 20 odsto svetskih rezervi tog metala.

„RIO Tinto“ je kompanija koja je osnovana 1873. godine.

Zapošljava više od 200.000 ljudi, a rudnike bakra, dijamanata, litijuma, aluminijuma, uranijuma, železa, titanijuma i drugih metala ima u Australiji, Severnoj i Južnoj Americi, Africi i Aziji.

Ova korporacija je, uz američki „Friport“ i kanadski „BHP Biliton“, najmoćnija svetska rudarska kompanija.

(Večernje Novosti)

Share this post: