Tači odlučan da dokaže da nije „Zmija“

U trenutku kada se kosovski predsednik Hašim Tači suočava s mogućim optužbama za ratne zločine pred Specijalnim sudom u Hagu, on je odlučniji nego ikad da dokaže da “ovaj Tači” nema ništa zajedničko sa osobom za koju nemački obaveštajci navode da kontroliše kriminalnu mrežukoja posluje širom Kosova, piše nemački Špigl, a prenose prištinski mediji.

“U očima mnogih, on je heroj, ali za druge, on je mogući ratni zločinac”, navodi ovaj nemački dnevnik.

Kada su, međutim, Tačija pitali šta misli o tome, on je “ostao bez teksta”, a nakon kraće pauze rekao:

– Pre svega, ja sam bio vrhovni politički komandant, a ne vojni komandat. Drugo, nijedan specijalni sud na svetu ne može da prekraja istoriju. Mi nemamo ništa da krijemo.

Špigl podseća da je njegov nadimak tokom rata bio “Zmija” jer nije ostavljao tragove, ali navodi da je sada drugačije i da već nekoliko poslednjih godina, “njegove tragove” prate tužioci za ratne zločine.

Nemački dnevnik dodaje i da je 1990.Tači bio jedan od osnivača tzv. OVK, a da je od 2016. predsednik Kosova.

“I sada, kada ima privilegiju da svom bivšem saborcu Ramušu Haradinaju da zadatak da formira novu vladu, Tači je suočen sa mogućim optužbama za ratne zločine Specijalnog suda u Hagu”, navodi list.

Kako je ranije najavljeno, Specijalni sud, koji će se baviti optužnicama za ratne zločine tzv. OVK počinjene na Kosovu i Metohiji, mogao bi dobiti prve optužnice već početkom naredne sedmice, pošto je Ustavni sud Kosova juče doneo odluku o ustavnosti postupaka suda

(Tanjug)

Share this post: