„TAMO DALEKO“ i Hor Aleksandrov večeras prvi put od avionske nesreće, s porukom: DUBOKO SE KLANJAMO SRPSKOM NARODU!

Ruski hor „Aleksandrov“ večeras će nastupiti prvi put nakon avionske nesreće koja se dogodila 25. decembra prošle godine iznad Sočija, kada je život izgubilo 92 putnika i članova posade, među njima i 64 člana hora Crvene armije!

Prvi nastup posle velike tragedije biće upriličen večeras, upravo u Beogradu, i to u Centru Sava.

Akademski ansambl pesama i igara ruske armije „Aleksandrov“ nastupio je danas u Beogradu prilikom postavljanje spomen-table u parku koji od danas nosi njihovo ime.

Tom prilikom izveli su i čuvenu srpsku pesmu sa Solunskog fronta „Tamo daleko“.

Pogledajte snimak na koji niko neće ostati ravnodušan

Rukovodioci ruskog i srpskog vojnog ansambla „Aleksandrov“ i „Stanislav Binički“ Genadi Sačenjuk i Svetozar Vasilevski otkrili su danas spomen-ploču sa imenom ansambla „Aleksandrov“ po kojem će od danas park u centru Beograda nositi ime.

Beogradjani će od sada, u noćnim šetnjama parkom iz krošanja drveća moći da čuju „anđeoske glasove hora Aleksandrov“.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov po kojem je nazvan ansambl bio, ne samo veliki umetnik već i autor himne SSSR i pesme Sveti rat (Ustaj slavenski narode).

Genadi Sačenjuk je rekao da Srbiju i Rusiju ujedinjuje bratsko prijateljstvo i izrazio zahvalnost Srbiji na tome što je pokazala saosećanje sa njihovim gubitkom.

„Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir. Duboko se klanjam čitavom srpskom narodu“, rekao je Sačenjuk.

„Inspiracija u najkritičnijim situacijama“

Minutom ćitanja predstavnici Vlade Srbije, dva vojna orkestra, ruske ambasade i gradjani koji su došli na otvaranje odali su počast članovima orkestra koji su poginuli prošle godine.

Hor orkestra „Aleksandrov“ izveo je pesme „Sveti rat“, „Tamo daleko“, „Aleksandrova pesma“ i „Dan pobede“, a ansambl „Stanislav Binički“ kompoziciju „Beograde“.

Orkestar „Aleksandrov“ izvodi više od 2.000 numera klasične muzike, sovjetskih i ruskih pesama, narodnih igra, ali i popularne muzike. U Srbiji su nastupali 11 puta, a poslednji put 2015. u okviru turneje po zemljama u čijem je oslobodjenju učestvovala Crvena armija.

(Sputnik)

Share this post: