Teroristi tvrde da su srušili ruski avion (VIDEO): Pronađene crne kutije iz srušenog aviona

Ilustracija

Ruski mediji objavili su navodni snimak rušenja ruskog putničkog aviona iznad Sinaja. Snimak se pojavio na interetu dok se terorističke grupe utrkuju koja će preuzeti odgovornost za obaranje aviona.

Odgovornost za napad do sada je preuzela Islamska država ali i još nekoliko terorističkih grupa sa Bliskog Istoka. Još uvek nema dokaza da je avin oboren, a poznato je da je pilot pre pada prijavio problem sa motorom.

Kratki snimak pokazuje let aviona koga zatim pogađa projektil. Dok avion pada za njim ostaje crni dim. Nema potvrde autentičnosti ovog snimka, i postoji nverovatnoća da je vezan za neki drugi incident.

Ruski putnički avion koji se srušio na Sinaju je potpuno uništen, a većina putnika je mrtva, izjavio je danas predstavnik službe bezbednosti sa lica mesta.

Vojni avioni su otkrili olupinu aviona u planinskom području, a 45 vozila hitne pomoći je usmereno na mesto nesreće, kako bi odnela mrtve i ranjene, saopšteno je iz egipatske vlade.

Nema naznaka da je avion oboren, naveli su izvori iz službe bezbednosti.

Na severnom Sinaju je već dve godine sedište ogranka Islamske države, koji su ubili na stonine vojnika i policajaca.

Među 224 osobe koje su bile u avionu, koji je leteo od Šarm el Šika prema Sankt Peterburgu, nalazilo se 17-oro dece, 200 odraslih i sedam članova psoade, prenele su RIA novosti.

Portparol ruske vadzuhoplovne uprave Rosavijacija, Sergej Isvolski je jazao za agenciju Interfaks da je avion poleteo u 6.21‚ sat a da je kontakt sa njim izgubljen posle 25 minuta.

Pronađene crne kutije iz srušenog aviona

Na Sinaju su pronađene crne kutije sa podacima leta ruskog putničkog aviona A321 koji se jutros srušio, javila je televizija Al Džazira, pozivajući se na bezbednosne službe Egipta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je proglasio 1. novembar za dan žalosti u Rusiji, penosi TASS.

Ruski istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv aviokompanije „Kogalimavija“ zbog toga što se njen avion, sa 224 putnika i članova posade srušio u Egiptu, rekao je portparol komiteta Vladimir Markin za rusku agenciju RIA novosti.

Postupak je pokrenut prema članu zakona „o kršenju pravila letenja i pripreme za njih.“

Markin je precizirao da je reč i članu 263 Krivičnog zakona „Kršenje bezbednosnih pravila za kretanje i korišćenje vazduha, mora ili unutrašnjeg vodenog transporta.“

On je dodao da je formirana grupa istražitelja i kriminalnih eksperata koja će otići u Egipat.

„Oni će raditi u dogovoru sa nadležnim organima, zajedno sa predstavnicima Egipta, u skladu sa normama nacionalnog i međunarodnog prava“, kazao je Markin, prenosi Rojters.

Spasioci na Sinaju su kazali da se avion raspao na dva dela – manji, zadnji deo koji je izgoreo i veći koji je udario u stenu. Oni su izvadili najmanje 100 tela, a ostatak je još unutra.

TASS je javio da je aerodrom u Šarm el Šeiku predao dokumenta o tehničkom pregledu aviona pre leta, količini goriva i broju putnika. Prema njihovom izveštaju, u avionu su svi putnici bili ruski državljani.

Sutra će u celoj Rusiji biti obeležen dan žalosti, a premijer Srbije, Aleksandar Vučić, uputio je telegram saučešća ruskom premijeru, Dmitriju Medvedevu.

(Tanjug)

Share this post: