Teške reči ovog stranca o nama, udaraju u samu srž: Otvoreno pismo Rumuna podelilo Srbiju

reči-stranac

Foto: Pixabay.com

Dok se moja zemlja, Rumunija, povijala pod najslabijim vetrićem, Srbi su stajali prave kičme i visoko podignute glave – piše jedan Rumun

Rumun, koji se potpisuje kao Dan Dragan, na popularnon forumu Quora, odgovorio je na pitanje jedne Nine, koju je zanimalo šta stranci zaista misle o Srbiji.

Pismo prenosimo u celosti:

Divim se Srbima i zavidim im. Evo i zašto… Dok se moja zemlja, Rumunija, povijala pod najslabijim vetrićem, Srbi su stajali prave kičme i visoko podignute glave, uprkos tome što su obe naše zemlje imale prilično slabe šanse u borbama protiv Turaka, Nemaca i Rusa.

Srbi vole svoju zemlju i bore se na nju, a mi na našu, kad god možemo, okačimo znak “na prodaju”. Srbi imaju živu nacionalnu kulturu, a naša je postala miks najgorih stvari koje Zapad i Orijent mogu da ponude.

Kada je počeo Prvi svetski rat, Austrijanci su svoje najjače trupe usmerili ka Srbiji i to u mnogo većem broju. Srbi su im uzvratili udarac tako snažno da su Austrijanci cvileći otrčali kod Nemaca po pomoć. Kada je Rumunija ušla u rat, učinili smo to jer smo mislili da su Austrijanci desetkovani i napali smo njihovih trorazrednih 100 hiljada vojnika sa naših najboljih pola miliona. Međutim, uzvratili su nam i, uz pomoć Nemačke, okupirali veći deo Rumunije. Uglavnom zanemarujemo taj trenutak naše istorije, ne rado ga se sećamo.

reči-rumun

Foto: Pixabay.com

Kada je počeo Drugi svetski rat, Srbi nisu imali saveznike i nisu očekivali pomoć ni od koga. Nemci su ih potukli, ali su oni ponovo ustali i borili se. Ostatak priče je, kako oni kažu, istorija. A mi, Rumuni, udružili smo se sa moćnom Francuskom i očekivali smo da će se oni boriti u naše ime. Nisu, pa smo morali da ustupimo zemlju Mađarima i Rusima. Onda, kada je Francuska pala, mi smo se udružili sa Nemačkom, francuskim neprijateljem. Kada su i oni posustali – i samo tada – postali smo ruski saveznici. Rusije, koja nam je uzela zemlju i koja je bila neprijatelj Nemačke. Rumuniju su pljačkali i Nemci i Rusi i do dana današnjeg mi nosimo reputaciju beskičmene, izdajničke i dvolične nacije, a Srbi su ponosni, nepopustljivi i radije bi umrli nego da se odreknu jutra svoje zemlje.

Da stvar bude još gora – od svih zemalja sa kojima se Rumunija graniči, Srbija je jedina koja nas nikada nije napala. To je ono što oni nazivaju “istorijskim prijateljstvom”, koje traje stotinama godina. Kada je NATO bombardovao Srbiju tražili su rumunske vojne baze. Naša tadašnja vlada je išla protiv nacionalnih osećanja i mišljenja (“Rumuni su često glupi”, tada je rekao rumunski ministar inostranih poslova) i dozvolila je da kod nas sleću avioni NATO koji su bombardovali Srbiju.

Izvinjavam se u ime svoje nacije našim prijateljima, Srbima.

Svestan sam toga da, ako se ikada ruski tenkovi skotrljaju na nas, mi možemo da računamo na pomoć Srbije, jer smo mi dve male, siromašne, ogorčene nacije koje će pomagati jedna drugoj, umesto da pomoć tražimo od zemalja koje ne mogu ni da nas pronađu na mapi sveta.”

(Telegraf.rs)

Share this post: