The Guardian: Svеtоm višе nеćе vlаdаti аmеrički diktаt

evroazijska unija putin

U toku je formiranje alternativnih centara moći u svetu i napetost između starog i novog poretka na planeti može odsad narastati, ali više nikada neće biti povratka diktatu Sjedinjenih Država i njihovim neosporivim ekonomskim kanonima i dogmama – objavio je londonski dnevni list The Guardian.

Njegov kolumnista Šejmus Miln prvo je ukazao na „izazov koji je Rusija uputila neograničenoj američkoj vlasti“.

Podsetio je da je Moskva Vašingtonu „pokazaala zube“ još 2008. – u vreme osetinsko-gruzijskog rata, pa pojačala vlastito delovanje povodom rata u Siriji.

Miln je procenio da je ukrajinska kriza – „kulminacija konfrontacije Rusije sa Zapadom“.

The Guardian je istovremeno ocenio da su „manipulacije sa cenama nafte“ Zapadu omogućile da odjednom „ubije tri zeca“ – da izvede udare po ekonomijama Rusije, Venecuele i Irana. Miln je posebno naglasio da je Saudijska Arabija ne samo pomogla Amerikancima, nego i „kaznila Rusiju i Iran za ulogu koju igraju na Bliskom Istoku“.

[adsenseyu4]

Miln je ovome još pridodao: da je Barak Obama „toplo pozdravio taj ekonomski rat“ čije će posledice uskoro osetiti ceo svet.

Kolumnista londonskog lista nije propustio da ukaže: da je Kina postala prva ekonomska sila sveta, da se u Latinskoj Americi pojavljuje alternativa neoliberalnom kapitalizmu, da su SAD i njihovi sateliti pretrpeli poraze i u Iraku, i u Avganistanu, i na Bliskom Istoku za vreme „arapskog proleća“.

Sam „neoliberalni kapitalizam“ je, po Milnovoj proceni, već doveo do bekstva kapitala sa Zapada i ekonomske recesije, a većina zemalja Zapada zbog toga ima i ekonomske i unutarpolitičke probleme. Ostaje samo da se vidi: čime će zapadni neoliberalizam biti zamenjen.

(Fakti)

[adsenseyu1]

Share this post: