THE WALL STREET JOURNAL: Turska neće poslušati EU da ne poveća izvoz hrane u Rusiju

erdogan2

Turska će povećati izvoz poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište – uprkos molbi-zahtevu Evropske unije da to ne čini – objavio je američki list The Wall Street Journal.

Portparol turske Trgovinske komore Istanbula Ahmet Ozer čak ne krije: „Otvaranje ruskog tržišta za nas je stoprocentno pozitivna novost. Rusija može „progutati“ sve što proizvedemo. Turska nema energetske resurse kakve ima Rusija, ali ima poljoprivredu i vodu i ima šta da proda“.

Turska je u 2013. izvezla u Rusiju robe za sedam milijardi dolara. Ozer tvrdi da tuski eksport severnom susedu može brzo porasti i za 25 odsto ukoliko Moskva odluči da od Ankare kupuje ono što je do zapadnih sankija uvozila iz EU, Australije, SAD, Kanade i Norveške.

The Wall Street Journal je ocenio da Turska rizikuje probleme u odnosima sa Briselom jer povećavanjem izvoza hrane u Rusiju pomaže Moskvi da amortizuje pritisak zapadnih sankcija.

Ljutnja EU na Tursku – smatra američki biznis-list – može biti utoliko veća što povaćanje izvoza hrane u Rusiju planiraju i zemlje kao što su Brazil i Egipat.

 (Fakti)

Share this post: