Tom Fordajs, BBC: Novak Đoković je jedini loš momak koji nije uradio ništa loše!

Podmetanje

Po treći put šampion Vimbldona postao je Novak Đoković.

I sa strane gledano, deluje kao da je ovaj put bilo teže nego prethodna dva – trebalo je podići se posle još jednog poraza u finalu Rolan Garosa, trebalo je izaći na kraj sa bezobrazlukom medija u Velikoj Britaniji, koji su ga “čačkali” navodima da zajedno sa Bekerom radi “koučing”, pa potom da se izvikao na devojčicu koja skuplja loptice…

Na sve to, trebalo je još jednom igrati pred publikom, koja je u Londonu, pogotovo u finalu, na Đokovićevog rivala navijala kao da je na drugoj strani Endi Mari.

Jedan novinar tih ozloglašenih medija u Britaniji se ipak izvukao iz generalizacije – i to glavni urednik sportske rubrike BBC-ja, Tom Fordajs.

“Loš momak koji nije uradio ništa loše” – prvi je naslov kolumne novinara, koji dodaje: “Zašto Novak Đoković zaslužuje više priznanja”.

“Pobedniku ide plen. Ide Novaku Đokoviću, posle pobede u četiri seta nad Rodžerom Federerom, sa kojim se treba saosećati. To nije baš instinktivan emotivan odgovor kada neko osvoji devetu gren slem titulu. Ali Federer je kralj Centralnog terena, a čovek koji ga sa trona skida mora da nosi neizbežno breme kako je uradio nešto nefer,” započinje BBC-jev urednik svoju kolumnu.

“U nedelju je 33-godišnji Federer, sedmostruki osvajač ovog uglednog turnira, imao za podršku svakog muškarca, ženu i lepo obučenog menadžera iza svojih leđa dok je pokušavao da porazi u isto vreme i presedan i godinama vladajućeg igrača.

To je Đokovića, vladajućim šampionom i svetskm brojem 1, učinilo najusamljenijim čovekom u jugozapadnom delu Londona. On je hladnokrvni ubica Federerove bajke i romantičnih snova njegovih voljenih navijača.

Šta može da uradi? On je loš momak koji nije uradio ništa loše. On nije oteo bebi slatkiš, ili otkazao dolazak za Božić, niti je uperio džinovski laser smrti ka najvećim gradovima sveta.

Foto: AP/Tanjug

Umesto toga, pretekao je četiri legende na večnoj Gren Slem listi (Agasi, Konors, Lendl, Peri). Ima dva slema više od Mekenroa, tri više od Edberga i trenera Bekera. Bjorn Borg je na vidiku.

I to je uradio igrajući bez mane – takvom preciznošću da se kreda podizala sa osnovne linije posle svakog udarca, takvom snagom da je čovek kao Fedrer u tako skraćenom prostoru morao da juri i da se povlači, takvom brzinom i intenzitetom da je protivnik morao da se brani i da osvaja više vinera da bi postigao poen.

U jednom momentu, kada je Federer poslao jedan odličan topspin lob dok je jurio da vrati brejk u trećem setu, navijač sa “jeftinijeg” dela tribina je gotovo u ekstazi viknuo: RODŽERE, TI SI GENIJE!

I šta to znači za Đokovića, koji je Federera pobedio u dva vimlbdonska finala zaredom, i osvojio četiri gren slem titule od poslednje Federerove?

Foto: AP/Tanjug

Đoković je čudo žestoko kompetativne ere, talenat koji nije napredovao samo kroz kasnu fazu zlatnih godina Federera i Rafaela Nadala, već su se pojavili “sveži” rivali kao Endi Mari i Sten Vavrinka.

I opet je neminovno postajao korektan negativac uz one kitnjaste heroje, kao zlokobni Terens Stamp u “Supermenu 2″, ne kao General Zod, nego General Đok.

Ovo je još jednom zaslužena pobeda,” piše Fojerdajs i nakon osvrta na statističke podatke međusobnog skora i analize najvažnijih momenata sa finala, zaključuje:

“Žalost ne bi trebalo da traje dugo. Đoković zaslužuje više. U narednim godinama, on to treba i da dobije“.

(Telegraf.rs)

Share this post: