Tomislav Nikolić: Ako mi odemo, Srbija se vraća u pakao

Tomislav-Nikolic

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas povodom rezolucije Evropskog parlamenta o izjavama haškog optuženika i predsednika SRS Vojislava Šešelja da „začuđuje činjenica da je EP dozvolio da ga Hrvatska instrumentalizuje u predizborne svrhe“, i da je doneo Rezoluciju koja se odnosi na Srbiju, a da „Srbiji nije pružena mogućnost da makar iznese svoj stav“.

„Na žalost, Evropski parlament ne menja odnos prema Srbiji čak ni sada, kada je priznao da je Srbija država koja je svojim reformama zaslužila otpočinjanje pregovaračkog procesa“, piše u saopštenju predsednika Srbije. Nikolić je naveo da bi Evropskom parlamentu trebalo da bude poznato „koliko napora je Srbija uložila da se veoma krhki odnosi sa Hrvatskom stabilizuju“ i da se otvorena pitanja reše u obostranom interesu.

„Poslanici su ostali nemi pred uništavanjem ćiriličnih tabli u Slavoniji, pred eksplicitnim govorom mržnje protiv Srba na skupovima povodom godišnjice zločinačke akcije Oluja, koji traju više od deset godina, ili pred održavanjem javnih koncerata veoma popularne muzike u Hrvatskoj, čiji tekstovi otvoreno pozivaju na istrebljenje Srba“, naveo je Nikolić.

Evropski parlament „nije cenio ni to što Srbija nije sprečavala Hrvatsku na njenom evropskom putu, iako je mogla zbog brojnih problema u oblasti vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, kao i nerešenog povratka i imovinskih pitanja proteranih Srba“, ukazao je Nikolić. On je rekao da destabilizacija regiona ni sada nije u interesu Srbije i zemalja Balkana, kao ni u interesu Evrope.

Građani Srbije „nisu ispunjeni mržnjom prema susedima, već su zaokupljeni problemima i snose veliki teret reformi, koje imaju za cilj stvaranje pravne sigurnosti, ekonomskog napretka i bolje budućnosti uopšte“, naveo je predsednik. Srbija vodi politiku mira i stabilnosti kako bi svojim građanima omogućila bolji život od sopstvenog rada, kazao je Nikolić.

Srbija je „posvećena civilizacijskim tekovinama i za nju je nedopustiva svaka ratnohuškačka retorika, bilo da dolazi iz Srbije, Hrvatske, Albanije, bilo odakle. Na to ne treba da nas podsećaju oni koji taj problem nisu rešili u svom dvorištu“, ukazao je predsednik. Nikolić je kazao i da „to što se ne slaže sa izglasavanjem Rezolucije EP, ne znači da ona Srbiji nameće bilo kakvu obavezu, već joj samo pokazuje šta bi sve mogla da doživi u budućnosti“.

„Što se tiče Haškog tribunala, postavlja se pitanje šta je krajnji cilj njihove cirkuske predstave i njihovih mentora i klovnova? Šta žele da postignu? Smenu vlasti? Pa zar u demokratskim društvima o tome ne odlučuju građani na izborima? Baš zato bi bilo nefer prema građanima podneti ostavku. To bi verovatno bilo lakše većini članova Vlade“, kazao je Nikolić.

„Ko bi ih zamenio? Dokazano lošiji, usuđujem se da kažem gori ljudi, ali veoma podložni manipulacijama. Srbija bi se vratila u pakao u kome bi joj lako oduzeli i ono što se zarekla da nikada i nikome ne da“, naveo je predsednik Srbije.

Evropski parlament u četvrtak je u Strazburu osudio „ratnohuškački i govor mržnje“ Vojislava Šešelja, kao i „njegova nastojanja da Srbiju skrene s puta u Evropu“, i zatražio od Haškog suda da preispita odluku o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

(Tanjug)

Share this post: