Tomislav Nikolić: Svima je jasno da je Evropa nužno zlo

Predsednik Srbije

foto: Tanjug

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je Evropa nužno zlo i da je nemoguće voditi zemlju, a ne sarađivati sa Rusijom i Evropskom unijom.

– Da li je moguće voditi Srbiju, a ne sarađivati sa Rusijom, ili ne sarađivati sa EU? Nemoguće! I nema evrofanatika u Srbiji, tu ste pogrešili, možda ima nas rusofila — pravih, a pravih evrofanatika nema. Zato što je svima jasno da je Evropa nužno zlo, da smo mi u Evropi, da smo okruženi Evropskom unijom, da se od Drugog svetskog rata Evropa preko različitih uticaja umešala u Srbiju, da mnogo naših ljudi radi u zapadnoj Evropi, da otuda dolaze sa pričama o načinu života, o civilizaciji i o zaštićenosti, zakonskoj, sudskoj… – rekao je Nikolić intervjuu za Sputnjik.

On je dodao da će Srbija pregovarati kako bi ispunila uslove Evropske unije, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

– Uslovi koji se tiču uređenja države su za nas normalni uslovi. I ako treba, pregovaraćemo sa njima koliko god treba, godinama, decenijama, za to vreme uredićemo državu. I kad konačno kažu: sada ćete da priznate Kosovo i Metohiju, mi ćemo reći: nećemo, i nećemo da budemo član EU, ali ćemo imati uređenu državu. Dakle, Evropa zna da mi nećemo da raskidamo naše odnose sa Rusijom i povukla se kada smo rekli da nećemo da uvedemo sankcije. Nije insistirala. A mislim da će uskoro i sama da povuče tu svoju odluku, pošto je to besmisleno i bizarno da ne sarađuješ sa onim od kojih zarađuješ.

Prema njegovim rečima, Rusija ima pravo da se ponaša kako god hoće.

– Rekao sam nekom ruskom gostu, možda čak i predsedniku Putinu — da Srbin kad mu nije dobro zove majku, a Srbiji kad nije dobro zove Rusiju. Onda su me ovde optužili da mi je Rusija majka, i rekli kako me nije sramota, ja sam predsednik Srbije… Tako da svaku moju reč svako može da izokrene. Ja se uzdržavam ponekad da komentarišem, naročito ono što mi se ne svidi u našim odnosima, bolje ja da odćutim, jer drugi nisu videli, nego da iz tog moga ispadne priča o sukobu Srbije i Rusije. To nije moguće i nikada neće da se desi, rekao je Nikolić.

On je istakao da je zahvalan Rusiji, posebno predsedniku Putinu što nije doneta Rezolucija u SB o Srebrenici, koja bi bila katastrofalna za Srbiju.

– Znate koliko se teško ulaže veto u SB. To se pregovara, dogovora… Zatim na ogromnom uticaju koji je imao protiv učlanjenje Kosova u Unesko. Mi ne možemo da sprečimo sve ono što zapadna civilizacija radi forsirajući Kosovo kao nezavisnu državu, kršeći statute… Ništa im više nije sveto niti drago. Ali mi je drago da mi imamo Rusiju, imamo mi još dosta velikih država uz sebe — Kinu. Drago mi je što imamo nekog velikog, moćnog, jakog, koji ne bi morao da se svađa sa celim svetom zbog nas, a spreman je da sve svoje ekonomske veze, sve svoje interese, sve što bi mu omogućilo i da građani Rusije žive možda malo bolje, stavi na jednu stranu, a na drugu stranu stavi prijateljstvo prema Srbiji, rekao je Nikolić.

Taj zaštitnički odnos je još i Karađorđe tražio u Rusiji i nalazio ga zato što se potpuno razumemo i zato što delimo istu sudbinu.

Dakle, nikad neću reći ono što mi se ne svidi, a uvek sam spreman da kažem sve ono što mi se svidi.

(Blic, Sputnik)

Share this post: