TOTALNI HAOS U NATO, UZBUNA U SAD: Ako Klintonova postane predsednik, Turska će napustiti NATO i ući u savez sa Rusijom!

erdogan2

Oba turska vrhovna lidera su ukazala na to da će, ukoliko američka kandidatkinja Hilari Klinton postane predsednik 8. novembra, Turska morati da napusti NATO i uđe u savez sa Rusijom.

Najveće negodovanje iz Turske dolazi zbog toga što Klintonova podržava naoružavanje kurdskih grupa prema kojima je Turska neprijateljski nastrojena.

Turski predsednik Erdogan i turski premijer Jildirim su iskritikovali Klintonovu zbog podrške naoružavanju kurdskih boraca u Siriji, navodeći da bi Amerika trebalo da bude saveznik Turske.

Smatra se da će biti ozbiljnih problema u odnosima Turske i Amerike ukoliko Hilari Klinton postane američka predsednica, izveštava “Strategicculture”.

Otkad je turska vlada uspešno sprečila pokušaj prevrata 15. jula 2016. godine od strane američkog agenta Fetulaha Gulena, vlade Vašingtona i Ankare su u prilično zategnutim odnosima koji bi mogli postati još gori ako Hilari Klinton dospe na mesto predsednika Obame.

Turski premijer je takođe naveo da smatra kako je nedavni pokušaj puča bio operacija iza koje je bila CIA, a činjenica je da bi i predsednik Erdogan i premijer Jildirim verovatno bili mrtvi da ruski predsednik Vladimir Putin nije obavestio Erdogana da će doći do puča.

Stoga je Turska ojačala odbranu protiv SAD, a i stvaranje Kurdistana svakako ne odgovara Turskoj, a ni Iraku i Siriji, iako je to nešto što CIA želi još od 1949. godine.

Iako javnost možda to ne zna, turski, američki i ruski lideri i te kako znaju, naročito Hilari Klinton. Ona je osoba za koju Amerika želi da postane novi predsednik, a ako se to ne dogodi, čitava spoljna politika Amerike koja se godinama gradila će pasti u vodu.

Gubitak Turske kao saveznika u tim planovima bi bio veliki korak nazad za američku spoljnu politiku.

Prošle nedelje je navedeno da su Turska i Rusija ponovo potpisali sporazum o Turskom toku, što je prokomentarisano kao napor u smeru normalizacije odnosa između ove dve zemlje.

Prema tom sporazumu, Turska će uvoziti gas iz Rusije i slati ga u zemlje Evropske unije.

Toliko o planu CIA-e iz 1949. godine da uspostavi šerijatsku vladu u Siriji i omogući Saudijskoj Arabiji i Kataru da prodaju svoju naftu Evropi umesto ruske nafte i gasa.

Ako bi Turska izašla iz NATO-a, čitav međunarodni poredak uspostavljen nakon Drugog svetskog rata bi bio reorganizovan, a vlada SAD bi izgubila znatnu prednost.

To možda ne bi uticalo na Ujedinjene nacije, ali bi uticalo na spoljnu politiku SAD.

Turska je do puča bila deo Vašingtonovog plana, ali otkad je Putin spasio Erdoganov život 15. jula, Turska se okrenula protiv Amerike.

Trenutni predsednički izbori u Americi se vode oko toga da li će se Hladni rat proširiti u nuklearni rat ili ne iako američka javnost toga baš i nije svesna jer postoje mnoge manje pojedinosti koje okupiraju predsedničke debate.

Nije da su druge teme nevažne, ali pitanje Trećeg svetskog rata je trenutno najvažnije od svih.

Webtribune.rs

Share this post: