TRAMP: NIJE DOBRO ZA SAD, UVREDIO SAM PUTINA!

foto: Reuters

Ruskog predsednika Vladimira Putina uvredile su optužbe da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore, rekao je američki predsednik Donald Trump u subotu nakon kratkog sastanka s Putinom na marginama summita APEC-a u Vijetnamu.

“Možete pitati koliko god puta hoćete…rekao je da se apsolutno nije mešao u naše izbore”, izjavio je Trump novinarima u predsedničkom zrakoplovu Air Force One na letu za Hanoi.

Putin je optužbe o upletanju Moskve kasnije nazvao “apsurdnima”. Američko ministarstvo pravosuđa ispituje te tvrdnje, kao i one o dosluhu Trumpovih savetnika s Rusijom.

Moje pitanje je uvredilo Putina

Putin je odbacio navodne veze između bivšega voditelja Trampove kampanje Paula Manaforta i Rusije rekavši da su to izmislili Trampovi oponenti kao oružje protiv njega.

“Sve u vezi tzv. ruskog dosijea u SAD-u je pokazatelj unutarnjopolitičkih borbi”, izjavio je Putin na konferenciji za novinare u sklopu APEC-a.

“On (Putin) je rekao da se nije mešao. Rekao je da se nije mešao. Ponovo sam ga to pitao”, rekao je Trump novinarima u avionu za Hanoi.

Dodao je kako je Putina “to uvedilo, što nije dobro za našu zemlju”.

Putin je kazao da je vodio normalan dijalog s američkim predsednikom na summitu, opisavši Trumpa kao uglađenu i obrazovanu osobu i ugodna sugovornika.

Rekao je i da postoji potreba za daljnjim američko-ruskim kontaktima, na razini čelnika država i njihovih dužnosnika, tokom kojih će se raspravljati o daljnjem sigurnosnom i ekonomskom razvoju.

Ruski predsednik je naglasio da je razočaran restrikcijama što su ih Sjedinjene Države uvele ruskim medijima koji deluju na američkom teritoriju, ocijenivši to napadom na slobodu govora. 

“Želim vas podsetiti da nema nikakve potvrde o tomu da su ruski mediji posredovali ili da su se mešali u izbornu kampanju”, kazao je.

Dvojica čelnika potvrdila su predanost sirijskom suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu

Putin je upozorio da će ruske mere odmazde biti proporcionalne i recipročne.

Ruski parlament raspravljao je o protumjerama kao odgovor na ograničenja što ih je SAD uveo ruskoj televiziji Rašatudej u Americi.

Zastupnici su najavili da bi neke američke medije u Rusiji mogli proglasiti “stranim agentima” i prisiliti ih da redovito objavljuju izvore financiranja.

Dvojica predsednika su ranije u zajedničkom priopćenju o Siriji objavila da nastavljaju napore u borbi protiv DAIŠ-a do njezinog potpunog poraza. “Vrlo smo se brzo dogovorili”, rekao je Trump. “To će spasiti brojne živote”, istaknuo je.

Kremlj je objavio da su se Trump i Putin na marginama summita usuglasili o potrebi političkog rešenja rata u Siriji i da će nastaviti borbu protiv DAIŠ-a.

Dvojica čelnika potvrdila su predanost sirijskom suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu te su pozvali sve strane u sirijskom sukobu na aktivno sudelovanje u ženevskom političkom procesu.

Moskva i Washington se slažu da nema vojnoga rešenja sukoba, stoji u saopštenju objavljenom na internetskoj stranici Kremlja.

(Vestinet.rs)

Share this post: