TURCI KORISTE PRILIKU: Erdogan sve karte baca na Al Bab! (FOTO/VIDEO/MAPA)

erdogan-al-bab-pravda

Erdogan sve karte baca na Al Bab (Ilustracija: Pravda)

U strateškom nadmudrivanju sa Sirijskom arapskom armijom, kurdskim snagama i Islamskom državom, turska vojska je načinila strateški potez kojim je obezbedila svojim trupama da jedini budu u poziciji za napad na Al Bab.

Iskoristivši napad Islamske države na Palmiru, turske snage su tokom jučerašnjeg dana započele snažan juriš na pozicije Islamske države u Al Babu, gradu od visokog strateškog značaja na severu Sirije.

Turci su u poslednjih nekoliko dana u svrhu ove ofanzive dopremile oko 9.000 boraca i nepotvrđenu količinu tenkova i druge vojne tehnike, koju su kurdski izvori opisali kao „ogromnu“.

Već u prvoj fazi ofanzive, turske snage su presekle puteve kojima su združene snage SAA i kurdskih jedinica bile u mogućnosti da napadnu Al Bab sa zapadne strane.

Sa istoka, Turci su još tokom prošlog meseca učinili sličan potez.

mapa

Mapa: newsmap.pl

Ovim su onemogućeni prilazi gradu, a da se pre toga ne stupi u borbe sa jedinicama turske vojske, što u ovom trenutku ne odgovara ni Sirijcima niti Kurdima.

Nakon presecanja puteva, krenula je akcija turske avijacije, nakon čega je usledio juriš na pozicije ID-a unutar grada.

Iako je Damask više puta upozoravao Turke da im neće dozvoliti da uzmu Al Bab, deluje da je takav scenario sada ipak neizbežan.

U slučaju preuzimanja grada, Erdoganov režim će dobiti novi adut u pregovorima sa Sirijom i Rusijom.

Pogledajte video:

(Pravda)

Share this post: