Turska ispomoć džihadistima: Stanovništvo u strahu od invazije (VIDEO)

turska tenkovi sirija kurdistan oklopno vozilo granica

Ruska televizija „Ren“ objavila je video snimke za koje tvrdi da dokazuju da turske trupe pomažu teroristima Islamske države kako bi okupirali severne sirijske gradove Tel Abjad i Kobane.

„Turci prijateljski prema džihadistima“

U izveštaju sa terena, ruska televizija navodi da na granici Turske i Sirije ima sve više oružanih snaga Ankare, tenkovi i samohodni topovi su postavljeni na improvizovana utvrđenja, a nove količine municije se stalno dopremaju.

„Oružje je usmereno na grad Kobane u Siriji, koji je većinski naseljen sirijskim Kurdima.

Najmanje šest ili sedam tenkova se nalazi blizu granice Sirije i oni bi u veoma kratkom vremenskom periodu mogli da pređu granični prelaz“, navodi se u izveštaju.

Novinari ruske televizije su razgovarali i sa lokalnim kurdskim stanovništvom, koje otvoreno optužuje vlasti u Ankari da se prijateljski ponaša prema borcima Islamske države.

Takođe, navode da džihadisti konstantno upadaju u njihove kuće i otimaju dragocenosti i novac, a jedan od njih je prepričao nedavni događaj na samoj granici Turske i Sirije.

– Na kolonu od tridesetak automobila koji su se kretali ka granici, turski vojnici i džihadisti su pucali, veliki broj vozila je izgoreo u požaru.

Ostale su džihadisti oteli – kaže očevidac Beker Ramadon, a prenose ruski mediji.

Prema rečima stanovnika grada Džarablusa, koji se nalazi na severu Sirije nedaleko od turske granice, objekti u kojima žive Kurdi su redovno pod napadima turske vojske.

– Turski tenkovi su pucali i uništili ovu kuću pre pet dana – kaže pripadnik kurdskih oružanih snaga, pokazujući na gomilu šuta koja je ostala iza srušenog objekta.

U izveštaju ruske televizije navodi se da je više od 200 džihadista ušlo iz Turske u Siriju prvog dana primirja, a oko stotinu je stiglo u Raku, grad koji se i dalje smatra prestonicom Islamske države, kako bi im pomogli u borbi sa Kurdima.

(Vestionline)

Share this post: