U BEOGRADU NAPETO: Demonstracije zbog posete Bajdena!

bajden plakat

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je za celu Evropu bitno da region bude ujedinjen i miran, i da je Srbija kamen temeljac regiona.

Takođe, Bajden je izrazio saučešće svima koji su izgubili voljene u NATO bombardovanju.

„Rekao sam dok smo se vozili kako smo dobili divnu dobrodošlicu. Stajali smo na platformi kada sam rekao da će vaši vaterpolisti stajati na istoj takvoj kao mi“, rekao je Bajden komentarišući dešavanja na Olimpijskim igrama.

„Gospodine premijeru prošli ste ogroman put da biste svoju zemlju napravili pobednikom na mnogo polja. Da vam se zahvalim za dobrodišlicu na aerodromu.

Učinili ste mojoj unuci da veruje da sam ja jako važna ličnost. Moja poseta je kratka, ali mislim da smo mnogo postigli. Znamo se dugo, Obama i ja poštujemo liderstvo u važnim situacijama, posebno u odnosima sa Hrvatskom“, dodao je Bajden.

Bajden navodi da je u Srbiju poslednji put došao 2009. godine, samo nekoliko meseci od kako je Obama postao predsednik, a time su, kako kaže, želeli da pokažu značaj regiona.

Potpredsednik SAD je rekao da SAD podržavaju evropski put Srbije zato što je to u interesu Sjedinjenih Država.

„U interesu SAD je da Srbi napreduju i ja to stvarno verujem“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare s premijerom Aleksandrom Vučićem. Kako kaže, protekle tri decenije je gledao sve susede Srbije „Hrvatsku, Kosovo i druge u okruženju“: „Za celu Evropu je bitno da ceo region bude ujedinjen i miran. Srbija je ključan kamen temeljac za ceo region“, rekao je Bajden.

Nakon toga Bajden je ispričao kako se u Splitu susreo sa Titom u Splitu, da je tu bio i jedan američki diplomata i kako su Tito i on vikali jedan na drugog jer su bili stari i nagluvi.

„To je bila moja prva poseta, bio sam posle mnogo puta. Iz prve ruke sam bio svedok prvog napretka u relativno kratkom periodu. Bio sam 2009. godine i SAD su posvećene narodu Srbije“, rekao je Bajden.

Kako kaže, sa premijerom Vučićem je razgovarao pre svega o razgovorima „Kosova i Srbije“, a ističe da „mnogo toga treba prevazići iz istorije“.

Osim toga, Bajden je pohvalio premijera Vučića zbog posete Srebrenici, potpisivanja deklaracije sa Hrvatskom i otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU.

Premijer Vučić je izjavio da su on i Bajden razgovarali o odnosima Srba i Albanaca, kao i da će Srbija uskoro ugostiti albanskog premijera Edija Ramu, kao i Albance sa Kosova i Metohije. Osim toga, Vučić je naveo da su odnosi Srbije i SAD u uzlaznoj putanji.

„Želimo našu zemlju da razvijamo, ali naravno čuvajući naše nacionalne i državne interese“, rekao je Vučić.

Kako kaže, sa Bajdenom je razgovarao i svemu što se dešavalo prošlosti, o odnosima u kojima su mnogi činili brojne greške.

„Za nas kao vladu i mene lično nikada nije bio problem da preuzemmo odgovornost za greške naših sunarodnika. Drugi treba isto da urade, stradalo je mnogo Srba, mnogo Albanaca. Treba da se dogovaramo, a ne da se gledamo preko nišana“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima podrška SAD očuvanju stabilnosti u regionu je od izuzetnog značaja.

„Bajdena smatram za prijatelja naše zemlje, govore mi stalno da ne budem namrgođen, ali nisam takav zbog ekonomske i političke situacije u zemlji.

Gledajući brojeve neko bi rekao da mi kao predsedniku vlade nikada lakše nije bilo, ali zabrinut sam zbog moguće destabilizacije u regionu.

Do sukoba se dođe lako, jedna iskra i svi smo ušli u haos. Hvala Bajdenu na njegovoj podršci tome, sigurni smo da SAD žele stabilan i miran zapadni Balkan, a Srbija će učiniti sve da tome doprinese“, istakao je premijer.

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden stiže dana u posetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Istovremeno, radikali predvođeni sa svojim liderom, dr Vojislavom Šešeljom organizuju protest u majicama sa Trampovim likom ispred Presedništva Srbije

Bajdena, koji stiže u pratnji supruge Džil, na aerodromu Nikola Tesla u jutarnjim satima dočekaće šef srpske diplomatije Ivica Dačić, dok je za poslepodne planiran svečani doček ispred fontane kod Palate Srbija, nakon čega će se održati bilateralni sastanak srpske i američke delegacije iza zatvorenih vrata.

Predviđeno je da se posle sastanka “oči u oči” Bajden i Vučić obrate medijima. Na kraju posete Beogradu potpredsednik SAD susrešće se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a u večernjim satima posetiće Prištinu.

Na radaru Vašingtona

Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdu, komentariše za Danas da uprkos tome što ni Bela kuća ni Stejt department nisu rekli šta je na agendi za diskusije tokom posete potpredsednika Bajdena Srbiji, “postoji nekoliko tačaka zbog kojih će njegovi sastanci biti značajni”.

– Najpre, Srbija teži uspostavljanju ravnoteže između integracija u Evropsku uniju i održavanja veza sa Rusijom. Imajući u vidu formiranje nove srpske vlade i zakazanu posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, Bajdenova poseta naglasiće kontinuiranu pažnju koju Amerika pridaje Srbiji, kao i promovisanje EU, a biće diskutovano i o odnosima sa Kosovom.

Drugo, Bajdenova poseta istaći će nastavak američkog interesovanja kada je reč o bezbednosti i obavezama SAD prema Evropi, što je dovedeno u pitanje u seriji čudnih, zbunjujućih komentara Donalda Trampa, republikanskog kandidata za predsednika SAD.

Ta tranzicija u predsedničkim administracijama često stvara nesigurnost u vezi sa budućim pravcem američke spoljne politike, pa dolazak Bajdena predstavlja nastojanje da se na kraju mandata Obamine administracije otklone bilo kakve sumnje u vezi sa angažovanjem SAD prema Srbiji, Balkanu i Evropi, bez obzira na ono što Tramp govori, konstatuje sagovornik drugosrbijanskog Danasa.

Zahvalnost za prijem zatvorenika

Rejmond kao poslednju stavku naglašava da je predsednik Obama uvek želeo da zatvori vojni zatvor u Gvantanamu, na Kubi, pa je Bajdenova poseta prilika da administracija u Vašingtonu izrazi zahvalnost Srbiji što je prihvatila dva zatvorenika iz Gvantanamu, “što je pomoglo predsedniku da se smanji broj pritvorenika, iako on neće biti u mogućnosti da zatvori taj zatvor do kraja predsedničkog mandata”.

Pravni zastupnik porodice Bitići saopštio je povodom Bajdenovog dolaska da će na agendi biti nerazjašnena ubistva braće Bitići, trojice američkih državljana. U tom kontekstu, ističe se da premijer Vučić nije “ispunio najmanje tri roka koje je sam odredio da preduzme korake da reši ovaj slučaj, uključujući obećanje koje je dao direktno potpredsedniku Bajdenu u Vašingtonu, septembra 2015. Takođe, prenosi se izjava Fatosa Bitićija, preživelog člana porodice u kojoj se navodi: “kada god postoji neka politička mogućnost, premijer Vučić i drugi srpski lideri daju prazna obećanja da će se razrešiti ubistva braće”.

“Zamislite da se ubijeni članovi vaše porodice koriste kao politički pioni na svakih nekoliko meseci tokom 17 godina. Ne možemo da se pomerimo dalje od našeg bola. Ne možemo da nastavimo naše živote. Naš bol se ne poštuje. On se koristi”, poručio je Fatos Bitići.

Bezbednosne mere i miting radikala

Pomoćnik direktora policije Ivan Ristić izjavio je da MUP Srbije preduzima sve neophodne bezbednosne mere povodom poseta potpredsednika SAD, preneo je FoNet. Ristić je ukazao da će u skladu sa neophodnim bezbednosnim merama na trasi eskortne kolone, tokom posete, biti zatvarane pojedine saobraćajnice, kako za vozila, tako i za pešake.

“Molimo građane da imaju razumevanja prilikom zatvaranja trasa, a saobraćajna policija će učiniti sve kako bi zadržavanja bila što kraća i omogućiće kretanje alternativnim pravcima”, naveo je Ristić.

Glas Amerike podseća povodom Bajdenovog dolaska u Beograd da su iz Gvantanama prošlog meseca prebačena dva zatvorena u Srbiju, kao i da je državni sekretar SAD Džon Keri zahvalio Srbiji na onome što je nazvao “važnim humanitarnim gestom”.

Glas Amerike ukazuje da Bela kuća nije saopštila detalje u vezi sa temama razgovora Bajdena tokom posete Beogradu i Prištini.

Portal Pravda objavio je da će se protest Srpske radikalne stranke protiv dolaska potpredsednika SAD u Srbiju održati u utorak ispred zgrade Predsedništva, sa početkom u 17 časova. Kako se navodi, lider radikala Vojislav Šešelj je na Tviteru poručio “Srbija je za Donalda Trampa” i najavio da će “svi koji na vreme dođu na protest besplatno dobiti lepe majice s kolor likom predsedničkog kandidata Donalda Trampa”, a jedini uslov jeste da se majica odmah obuče.

Budući da se očekuje da se Bajden sa predsednikom Nikolićem na Andrićevom vencu sretne u kasnim poslepodnevnim satima, postoji teoretska šansa da vidi miting radikala.

Do zaključenja ovog izdanja lista Danas nije dobio odgovore od MUP Srbije da li je skup radikala policija dozvolila. Nema dileme da će dolazak Bajdena pratiti najviši mogući stepen bezbednosti, a mediji kao i obično spekulišu o broju specijalaca i pripadnika američke

Tajne službe koji će se brinuti za bezbednost potpredsednika SAD u Beogradu. Zvanično je objavljeno da se šef diplomatije Ivica Dačić susreo sa Čarlsom Kupčanom, specijalnim savetnikom predsednika SAD Baraka Obame i direktora za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost. Podsetimo, Bajden je već jednom boravio u Beogradu – na početku Obaminog prvog mandata – 2009.

Ceremonija u Prištini

Nakon Beograda Džozef Bajden će se u Prištini večeras sastati sa okupatorsko-šiptarskim predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i šiptarskim premijerom Isom Mustafom, a prisustvovaće i ceremoniji otvaranja puta koji vodi do američke vojne baze Bondstil, koji je, odlukomšiptarskih okupatora u Prištini, nazvan po njegovom preminulom sinu Džozefu R. Bou Bajdenu.

Kako je saopštila Priština, put je posvećen Bou Bajdenu u znak “poštovanja i zahvalnosti za njegov doprinos Kosovu”. Bajden, koji je preminuo od tumora na mozgu, obavljao je dužnost pravnog savetnika na Kosmetu 2001, a takođe je 2003. služio i u ratu sa Irakom. Sa Bajdenom putuje i njegova supruga Džil.

SRS: Policija nam nije zabranila skup

Policija nije zabranila skup Srpske radikalne stranke ispred Predsedništva Srbije protiv potpredsednika SAD Džozefa Bajden, rečeno je Danasu u SRS.

– Na vreme smo ih u MUP i u skladu sa zakonom obavestili. Ovlašćeni predstavnik stranke je sve dogovorio sa ovlašćenim predstavnikom MUP-a i protest nije zabranjen, što podrazumeva da je odobren, tako je bilo i u ovom slučaju, kaže za naš list Vjerica Radeta, funkcionerka SRS.

– Objasnila sam proceduru, dakle, svaki uredno prijavljen skup je odobren, ako se izričito ne zabrani, dodala je Radeta za Danas.
Prema ranijim pravilima, MUP ima diskreciono pravo da do 12 časova pre zakazanog vremena za održavanje skupa obavesti učesnike o tome da nema uslova da se skup održi, što praktično znači zabranu opravdanu nekim bezbednosnim razlozima.

(B92/danas.rs)

Share this post: